Staféta

2024.05.10. 15:00

Szüleit tartja példaképnek Bernáth Réka

Folytatjuk a sportolók emlékeit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt héten Vaska Kálmán a stafétát Bernáth Réka egykori kosárlabda-játékosnak adta át, arra kérve, elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

Bernáth Réka gyerekként sikert sikerre halmozott a kosárlabdában

Fotó: Szakony Attila

– A szüleimtől örökölhettem a sport iránti rajongást, hiszen édesanyám kosárlabdázott, édesapám pedig focizott – mondta Réka. – Anyu, Bernáthné Kuruczleki Judit kosárlabdázott, ezért már óvodáskoromban elvitt egy kosárlabda-edzésre Simonné Kránitz Edithez. Nagyon megtetszett a csapatjáték, jó barátnők lettünk a lányokkal az edzésen. Ez inspirált, hogy folytassam a sportágat, a következő években már Kovács Magdolna Hugi néni és Gábor Erzsébet is felfigyelt az ügyességemre. A magasságommal kitűntem a kortársaim közül, ami még nagyobb lendületet adott, hiszen a kosárlabdában ez nagy erény. A Péterfy-iskola sporttagozatos osztályába kerültem, ahol szintén jól ment a játék. Abban az időben választott ki Hugi néni és elkezdhettem a Kanizsa Diák Kosárlabda Klubhoz edzésekre járni. A szüleim nagy példaképeim a mai napig, ugyanis a sportkarrieremben mindig számíthattam a támogatásukra.

Réka hozzátette: a sok edzés meghozta az eredményét, hiszen 12 évesen egy országos bajnokságon a negyedik helyet szerezték meg, amikor beválogatták a legjobb játékosok közé. Két évvel később Zalakaroson, az U14 éveseknek rendezett országos seregszemlén a csapattal felállhattak a dobogó legalsó fokára. Ez nagy élmény, erre mindig szívesen emlékszik vissza, ha a kosárlabdára gondol. Jó élményekkel töltötte el, hogy hazai, valamint külföldi edzőtáborokban a korosztályos válogatottal is készülhetett, bár a szűkített keretbe sajnos nem került be.

 Bernáth Réka rövid, de eredményes sportkarriert tudhat maga mögött, ezt mutatják az érmek is
Fotó: Szakony Attila

– Aztán lehetőséget kaptam az NB I B.-csoportos szereplésre, a Kanizsai Vadmacskák SE színeiben – folytatta a 180 centiméter magas Réka. – Amíg beleszoktam a légkörbe, addig csereként léptem pályára az idősebbek mellett. Aztán később kezdőjátékos lettem, ez az időszak is emlékezetes marad, hiszen nagyon jó barátok lettünk a lányokkal. Főleg center poszton számíthattak rám a magasságom miatt, de bedobóként is megálltam a helyemet. Sok lemondással járt ugyan, de imádtam minden percét. Sajnos egy részleges bokaszalag-szakadás miatt 17 éves koromban befejeződött a pályafutásom. Egy edzésen történt, s mivel a műtétet nem vállaltam, ezért az orvosok azt mondták, kockázatos lenne visszatérnem a sporthoz. Akkoriban elveszítettem a motivációmat, hiszen nem hívtak a válogatott edzésekre sem, ezért befejeztem.

Bernáth Réka nem tért vissza a sporthoz, inkább a civil életben helyezkedett el. Bár rajongott a kosárlabdáért, szeretett játszani, szinte nem telik el úgy nap, hogy ne gondolna rá. Aztán felgyorsultak események: megismerte a korábbi labdarúgó, most játékvezetőként tevékenykedő párját, Hegedüs Miklóst és megszületett kisfiuk, Hegedüs Benett.

Bernáth Réka a stafétát Herman Alíz élvonalbeli kosárlabdázónak adta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában