Hétvége

2013.06.20. 09:02

Korhű ruhák pár száz forintért

Nagykanizsa – Megjelenése valósággal sokkolja a járókelőket, gyakran megfordulnak utána, széles mosollyal az arcukon veszik tudomásul, bizony a lány jelmezbálba készül. Mindez egy cseppet sem érdekli a 18 éves Lancsák Zsófiát.

Benedek Bálint

Mintha Jane Austen Értelem és érzelem című könyvéből lépett volna ki, hiszen a mindennapokban a korhű, 19. századi ruhákban érzi jól magát.- Két évvel ezelőtt egy turkálóban véletlenül akadt a kezembe egy hosszú estélyi ruha, mely szinte azonnal beindította a fantáziámat – mesélte az érettségire készülő, Lancsák Zsófia.

- Egy pillanatra megfordult velem a világ, lehunytam a szemem és képzeletben már az 1800-as évek angliai utcáin láttam magam. Magabiztosan, egyenes gerinccel, kesztyűben, kalapban egy hófehér napernyő alatt vonulok Londonban a Downing Street-en.

 

Lancsák Zsófia hétköznapi viselete. A 18 éves lány a korhű ruhában találta meg saját személyiségét, számára az önkifejezés fontos (Fotó: Szakony Attila)



Az álomutazás a kanizsai utcákon is folytatódott. Bár először a lány osztálytársai furcsállták, hogy a modern farmer-póló összeállítás helyett romantika korabeli tüll ruhákban és óriási karimájú, elegáns kalapban libbent az iskolába. Gyakran kinevették, a fejükhöz kaptak, s csak legyintettek, hogy ez a lány nem egészen normális. Mint azt Zsófia elmondta: szerencsére pozítiv visszaigazolásokat is kap, ugyanis néhány hónapja egy rocker stílusú lány leszólította, s őszinte elismeréssel dícsérte az egyedi megjelenését.

- Önbizalom nélkül az egész mit sem érne, ezeket a ruhakölteményeket viselni kell – fűzte hozzá a 18 éves lány. - Nincs mit szégyellni ezeken a darabokon, hiszen a forradalom idején a nők büszkén, felemelt fejjel hordták. Akkoriban a fent testhez simuló fazonok voltak divatosak, hosszú, földig érő szoknyával. Ám, nem csak a romantika kora, hanem a reneszánsz és az 1960-as évek Amerikájának a rock and roll stílusa is lenyűgözött. Az alkalmi és menyasszonyi ruhák turkálójában szerencsére vannak a személyiségemhez passzoló darabok.


A fiatal lány úgy érzi sok kortársa magára erőltet valamilyen stílusú holmit, mert épp azt diktálja az adott év divatja, az köszön vissza a divatlapokból vagy csak valamelyik sztár viselte a cannes-i filmfesztivál kifutóján. A mai tinédzsereknek nincs még kialakult egyénisége, a személyiséggel is hadilábon állnak, lehet őket irányítani. S a divatcégek kegyetlenül ki is használják a gyengeségeiket.

- Az önkifejezés mindennél fontosabb, számomra a korhű ruhák viselése jelent boldogságot – így Lancsák Zsófia. - Fontos, hogy mindig erkölcsösen viselkedjek, s fejlett önkritikával rendelkezem. Például előfordult, hogy eléggé rövid szoknyában mentem a suliba, s akkor egész nap feszélyezve éreztem magam. Elhatalmasodott az érzés, lelkiismeret furdalást érztem a rossz választásom miatt.A szóbeli érettségi előtt álló lány magyar-etika szakon tanulna tovább, s mint hozzátette: a célja az, hogy a tinédzsereknek útmutatást adjon, megmutassa az igazi értékeket, hogy a felszínesség nem követendő példa.


A saját versei többek között ebben a témakörben is íródnak. Egyébként Zsófia termékeny amatőr költő, helyi és országos kötetekben száz költeményét publikálták már. S még legalább ugyanennyi sorakozik a fiókban.

- A költészetemre is nagy hatással van a lényem, ezzel együtt kerek az életem – mosolygott. - Lehet, hogy különcnek tűnök az emberek szemében, de jobb, ha megbarátkoznak a látvánnyal, mert ez a jövőben sem fog megváltozni. A ruhákat nem varratom, pár száz forintért turkálom őket, s magamra öltve mindig egy izgalmas időutazásban vehetek részt, amit kifejezetten szeretek. Igyekszem korhű kiegészítőkkel feldobni, a gyöngy ékszerek kortalanok és lenyűgözőek. Mielőtt valaki azt gondolná, teljesen „elgurult a gyógyszer” azt meg kell nyugtassam, farmert és pólót is rejt a szekrényem.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!