Hétvége

2014.09.26. 08:35

Ramónát agydaganattal operálták - Édesanyja csak éjszaka sírhat

Ha felnövök, orvos leszek majd! A gyerekeket gyógyítom és anyát – mondja meggyőződéssel a 6 esztendős Kiss-Szabó Ramóna. A kicsi lány a legszörnyűbb kórral küzd, amivel csak ember küzdhet. Agydaganattal operálták nemrég.

Horváth-Balogh Attila

 

A kislány itt még csodaszép, hosszú hajjal

Váratlanul, szinte villámcsapásként érte Ramóna súlyos betegsége az édesanyát, Szekeres Katalint, aki egyedül, illetve szülői segítséggel neveli Szepetneken kislányát. Ramóna most ment volna első osztályba...

- Raminak július végén-augusztus elején napokon át fájt a feje, hol erősebben, hol gyengébben - idézi fel Katalin. - A 3. napon elvittem a háziorvosunkhoz, aki észrevette, hogy a kislány egyik pupillája tágabb, mint a másik. Beutalta a kórházba, ahol megvizsgálták és azt mondták, hogy arcüreggyulladása van. Nyolc napon át kezelték antibiotikummal, majd hazajöttünk, ám a terápia ellenére sem szűnt meg a fájdalma, sőt, többször hányt is. Aztán egyszer csak bekancsalított a kislány, összefordultak a szemei. Azonnal telefonáltam a kórház gyerekosztályára, ahol kezelték, ott azt mondták: rögvest induljunk be vele. Elvégeztek rajta egy CT-vizsgálatot és kiderült, hogy az agyában van valami, ami nem odavaló, de teljes bizonyossággal nem tudták eldönteni, hogy tumor, vagy tályog. Mentőhelikoptert hívtak neki, Pestre akarták vinni további vizsgálatokra, de ott nem volt hely, Pécsett viszont fogadták. Akkor már Rami teljesen elveszítette a külvilággal a kapcsolatát és nem reagált semmire... Ez volt szombaton, vasárnap reggel csináltak egy koponya MR-t, hétfőn, augusztus 4-én pedig meg is műtötték. A rosszindulatú daganatot sikerült teljesen eltávolítani és úgy tűnik, hogy áttétek sem alakultak ki. Az orvosok azt mondták, ez életmentő beavatkozás volt. Most sugarazzák Ramit és kemoterápiát kap.

Ramóna már azt is tudja, hogyan kell vért venni. Itt épp édesanyján mutatja be (Fotó: Horváth-Balogh Attila)

Ami viszont rendszeres pécsi tartózkodást, illetve ha úgy van, napi oda-vissza utazást igényel. Ezt Katalin egyre nehezebben tudja finanszírozni, még akkor is, ha szülei mindenben támogatják és alkalmanként volt élettársa, Rami apukája segít a szállításban.

Az anyagi gondok enyhítésében még a lakóhely, Szepetnek képviselő-testülete és a község lakói is a család segítségére siettek.

- Jótékonysági futást rendeztünk a javukra Mozdulj, Szepetnek! címmel. Eredetileg a hagyományos falunapunkra készültünk és egy "sima" futóversenyre, aztán jött az ötlet Nyáriné dr. Aleksza Magdolna képviselőtársunktól, hogy a verseny bevételét ajánljuk fel Rami gyógykezeltetésének költségeire. A javaslatot a képviselő-testület és a szakbizottság ellenvetés nélkül támogatta - így Vlasicsné Fischl Tímea, a település polgármestere. Ezen egy fő híján háromszázan indultak, s a becsületkasszában végül közel 337 ezer forint jött össze, további 41 ezer a büféből, valamint 20 ezer a korábban gyűjtött plüssállatok értékesítéséből. Ezt az összeget a család rendelkezésére bocsátottuk és nyitottunk egy alszámlát is, amire bárki utalhat, aki átérzi, hogy mennyire fájdalmas ez a helyzet mindenkinek.

A jótékonysági futóversenyen természetesen Szekeres Katalin is futott (2) Ramiért

Néha a kislányt is sikerül szóra bírni, habár láthatóan megviselték az aznapi történések: éppen velünk együtt érkezett meg Pécsről, kezelésről.

- Ha nagy leszek, orvosnak tanulok majd - újságolja, miután kicsit "felenged", s kiderül: ez nem egyszeri felindulás nála, hiszen valamiért már kiscsoportos kora óta arra készül, hogy másokért éljen. Ám amint betegségére terelődik a szó, elhallgat.

- Reméljük, hogy nem következik be a legrosszabb, amitől mindannyian félünk, de törékeny ez a bizalom, mert hihetetlen nagyot képes változni a közérzete egy pillanat alatt is - sóhajt Katalin, aki azt is hozzáteszi: nem hitte volna, hogy a Rami és közte létező szeretetkapcsot még szorosabbra tudja fűzni egy ilyen trauma. Ebbe az egészbe bele lehet bolondulni, mégis, nekünk, felnőtteknek nem szabad mutatnunk neki, hogy mi a helyzet, hiszen ő nem is tudja, hogy az életéért küzd folytatja az anyuka. - Valamikor azonban muszáj nekünk is kiadni magunkból a fájdalmat de mi csak éjszaka sírhatunk, amikor ő alszik...

 

75000277-50012549 Kiss-Szabó Ramóna javára

 




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!