Hétvége

2014.11.14. 12:20

Selfie a Colosseumból - Rómában járt a Zala Szépe

Róma a kultúra központja, a művészetek fellegvára, a kereszténység szent helye, maga az örök szerelem. A pezsgő olasz fővárosban és annak környékén tett mesés látogatás megbabonázta Bazsika Mónikát is. A Zala Szépe idei győztese nyereményútján szerzett élményeiről mesélt.

Benedek Bálint

Miután szeptember végén a zalaegerszegi Városi Sportcsarnokban rendezett Zala Szépe döntőn a rédicsi lány fejére került a korona, Mónikával valósággal megfordult a világ. A fővárosban tanuló fiatal sok értékes ajándékkal gazdagodott, átvehette a Skoda Citigo személygépkocsit, mely azóta is hű társa a budapesti közlekedésben. A Zala Volán felajánlásként ötnapos római utazást is nyert, melyen édesanyjával, Bazsika Oszkárné Andreával vett részt még októberben.

– Édesanyám a verseny során mindenben támogatott, így nem volt kérdés, hogy ő kísér el a hosszú útra – magyarázta Bazsika Mónika. – Luxusautóbusszal Szlovéniát átszelve Velence és Firenze mellett haladtunk el az autópályán Orvietoba. Kicsivel több mint ezer kilométert tettünk meg, néhány pihenővel, de remekül bírtam a gyűrődést, sokat aludtam, zenét hallgattam és persze a busz ablakából csodáltam a tájat.

A csapat felvonóval érkezett meg a tipikus „zebracsíkos" román kori dómhoz. A Michelangelo által is tanulmányozott Brizzo-kápolna világhírű freskóinak és a Bolsenai csoda misekendőjének megtekintése után rövid sétát tettek a városban.

– Rómát megkerülve foglaltuk el a szállásunkat, ahol finom ételek közül választhattunk, előételként természetesen szinte mindig tészta szolgált – folytatta Mónika. – Viszont nem foglalkoztam fogyókúrával, mivel rendszeresen edzem, néhány nap kihagyás egyáltalán nem okoz gondot. Egyébként a bőséges vacsorát, s a reggelit is „elégettük", hiszen a főváros felfedezése közepette olykor komoly túrákat tettünk.

A Zala Szépe 2014 verseny győztese nevezetes római helyszíneken. A rédicsi lány azt meséli, mióta hazatért, többször álmodott a Colosseummal és a Vatikánnal is. Fotó: Bazsika Mónika

A zalai királynőt címéhez méltó verőfényes napsütés és kellemes meleg várta Olaszországban, ahol a második napon az ókori Róma emlékeivel (Forum Romanum, Colosseum, Capitolium) ismerkedtek. Mindhárom helyszín a Római Birodalom monumentalitására emlékezteti az utazót. Bazsika Mónikát a Colosseum nyűgözte le, mert a televízióban többször is látta, ám nem gondolta, hogy élőben ilyen tekintélyt parancsoló. A magával ragadó építményben elkészítette édesanyjával közös első önfotóját (selfie), amit azonnal feltöltött a Facebook-ra.

– Idegenvezetőnknek a kisujjában volt Róma minden pontja, ráadásul olyan lelkesedéssel mesélte a történeteket, hogy visszavonhatatlanul beleszerettünk az utcákba, a kivételes alkotásokba és a történelembe – mosolygott Mónika. – Például San Pietro in Vincoli templomban Michelangelo Mózes szobra szintén nagy hatást tett ránk, ahogy a hangulatos séta közben meglátogatott csodák is: a Piazza Navona szökőkútjai, a Pantheon csendje. Sajnos a Trevi kutat éppen restaurálták, így csak felállványozva láthattuk, de ez is arra inspirált, hogy vissza kell térnem. Ahogy Európa leghosszabb és legszélesebb kültéri lépcsőjéhez, a 138 fokból álló Spanyol lépcsőhöz is. A pazar építmény a barokk Róma egyik jellegzetessége, a Piazza di Spagna nevű hangulatos teret köti össze a Trinitá dei Monti nevű templommal.

A 21 éves lányra minden élmény közül a legnagyobb hatást a vatikáni látogatás tette. A római katolikus családban nevelkedett Mónika mindig is vallásosnak tartotta magát, ám eléggé meglepte a fiatalok Istenhez fűződő viszonya. A Szent Péter Bazilikában számos rózsafüzérrel a kezében térdeplő fiatal lányt látott imádkozni. A Zala Szépe örült ennek, szerinte ugyanis jobb, ha a fiatalok Istenhez fordulnak a problémáikkal, mint hogy alkoholhoz vagy drogokhoz nyúlnának. Nagy hatással volt Mónikára a pápák – Szent Pétertől II. János Pálig – sírjainak felkeresése is, az ő emlékük a kereszténység kétezer éves múltját jeleníti meg.

Egy képkocka a varázslatos umbriai tájból. Rómát elhagyva, Szent Ferenc nyomdokain haladtak

Róma falain túl felkeresték a Lateráni Bazilikát és a Szent Pál Katedrálist, de megnézték a Szent lépcsőt, mely Krisztus vérét rejti, majd Tivoliba vezetett út, ahol a nyári császári rezidenciákat keresték fel. A Villa d'Este festői reneszánsz palota a szökőkutakkal díszített parkja a Világörökség része.

– Hazafelé Szent Ferenc nyomán Assisibe utaztunk – így a királynő. – A festői umbriai táj varázsa és az óváros apró sikátoraival hihetetlen élményt nyújtottak.

Bazsika Mónika itthon gyakran újraálmodja a kivételes kalandokat, s bármikor visszatérne Rómába, de szerinte Firenze, Bologna és Nápoly is tartogat számára még meglepetéseket.

Benedek Bálint jegyzete

Az ezer színű Itália

Javaslom, hogy aki nem olvasta még Frances Mayes Napsütötte Toszkána című könyve, pótolja. Nevezhető útleírásnak, szakácskönyvnek vagy társadalomrajznak, de leginkább mégiscsak regény. Amerikai-olasz koprodukcióban film is készült belőle, mely elkalauzolja a nézőt a legcsodálatosabb tájakra, ahol hollywoodi sztori alapján bonyolódik a történet. Viszont a lényeg: Olaszország. Magával ragadó csodáját viszont csak akkor tudjuk igazán átérezni, ha el is látogatunk a csizma alakú félszigetre. Olaszország a nászutasok Mekkája is, hiszen a szűk sikátorok, az olajfaligetek, a csodás tengerpart és megannyi beszélő ház, műemlék romantikára csábítja a szerelemeseket. Ehhez Toszkánában is minden feltétel adott, de a leginkább maradandó élmény a képeslapokról ismert mesebeli vidék felfedezése. Ahol egymást érik a ciprusok, szőlősorok, olajfaligetek, pipacsok, napraforgók, terméskő farmházak és a középkori kisvárosok. Nem szabad kihagyni a Cinque Terre-t a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a Ligur-tenger partvidékén. A hajóval könnyen megközelíthető, öt apró, autóforgalomtól mentes település a sziklák tetejére épült pasztellszínű házaikkal a világon egyedülálló, mesebeli látványt nyújt. Az éttermeket és sütödéket kellemes paradicsom, bazsalikom és oregánó illat lengi be, az itt készült tésztáknak és pizzáknak nem lehet ellenállni. Olaszország minden ízében élmény. Mónikát a kereszténység mini állama, Vatikán nyűgözte le, s ugyan nem találkozott Ferenc pápával, de elmondása szerint az ottani különleges miliő teljesen feltöltötte energiával. Itália éppen sokszínűsége miatt kedvelt olyannyira a turisták körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!