Hétvége

2017.02.03. 16:10

A bányamérnök lábain át - Zalai egyetemisták az orosz Távol -Keleten

Gergő és Regina Szentpétervárra készült kicsit hosszabb időre, mégis Vlagyivosztokban kötöttek ki. Nem, nem tévedtek el, a szlavisztikai ösztöndíj szólt 9000 kilométernyi távolságra. Igen, a két huszonéves jól tud oroszul. Most sokan azt hiszik, generációjuk csodabogarai ők. Én inkább nyitott, talpraesett világpolgároknak mondanám őket.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalaegerszegi borongós délelőttben, mi mást, orosz teát szürcsölgetünk azokból a poharakból, amiket Oroszországból hozott Németh Gergő és Czilli Regina, a szombathelyi egyetemi kar két hallgatója. (E sorok írója például olyan bögrét kért és kapott, amely a hajdani köztársaságok címereivel ékes.)

- Hogy kerültünk Vlagyivosztokba? - kérdez vissza Gergő. - Ahogy mindenki más, közlekedési eszközzel - a fiatalember finoman szarkasztikus humora magával ragadó. Ami már csak abból is látható, hogy inkább csak tréfaként jelölték meg harmadik lehetséges helyként az amúgy mindenféle nációból érkező negyvenezer hallgatót okító egyetemet a hatszázezres orosz távol-keleti városban, amikor ösztöndíjra pályáztak. És lám, ez lett a befutó, aminek először nem nagyon örültek, de ma azt mondják, bármelyik napon azonnal visszaindulnának, ha tehetnék.

Regina és Gergő Vlagyivosztokból hozott relikviákkal. A kezükben a bögrék, előttük az ifjúsági találkozó sokszalagos koszorúja, Regina fején a matrózsapka.


- Mi odafele nem repülővel, hanem a transzszibériai vasúton utaztunk szeptember elején, összesen tíz napon át Moszkvából indulva - teszi hozzá Regina. - Gondoltuk, ha így alakult, legyen teljes az élmény.

A hírneves vonat hat nap alatt teszi meg az utat, de hőseink kétszer is leszálltak róla, hogy Novoszibirszkben és Irkutszkban is eltölthessenek egy-egy napot.

- A laikus olvasmányai alapján úgy képzeli, elegáns hálófülkék várják az utazókat...

A városképet meghatározó jellegzetes köztéri épületegyüttes

- Luxuskupé is van a szerelvényen, plüssel, fürdővel, törölközővel, fürdőköpennyel, de azt nem a mi pénztárcánkhoz igazították, úgy félmillióra taksálható az ára. Négy kategóriára lehet jegyet váltani, mi a sima ülésesnél eggyel jobb komfortfokozatút, a hálótermeset választottuk.

A komfortról csak annyit, hogy ötvennégy ágy volt a nyitott kocsiban, mondhatni családias módon figyelhették egymás alvási szokásait az utazók. A fiatalok mókás kis videót mutattak, amelyen látszik, a mellékhelyiség terembe nyíló ajtaját milyen hosszan torlaszolta el a jóízűen alvó bányamérnök ágyról lelógó lába. Ez persze nem volt akadálya a barátkozásnak, az oroszok közlékenyek, közvetlenek, szól a tapasztalat. Így megtudták, nem muszáj a forró vizes zacskós levesekre hagyatkozniuk, a vonat meg-megáll annyi időre, hogy friss ételhez jussanak.

Vidéki tájkép falusi házakkal, tiszta vizű patakokkal

- Ha már az étel: ezen a vidéken jellemző a koreai konyha, hiszen a területen orosz anyanyelvű, de koreai származásúak is élnek. Nagyon szeretik a salátákat, halakat, részt vehettünk egy családi szilveszteri összejövetelen, ahol roskadozott az asztal mindezektől és a mandarintól - mutatta a fotót Regina, közben megkóstolhattuk a cipőfűző formára vágott füstölt, szárított tintahalat, mint nassolnivalót.

- Tehát nem élnek rosszul?

- A társadalom egész szerkezetét nem ismertük meg mélységéig, de a Japánból hozott autók minden nap hosszú dugókat okoztak az utakon, az üzemanyag ára persze nem okoz gondot - érzékelteti az anyagi viszonyokat Gergő, hozzátéve, szerinte füvet például biztos nem szeretnek nyírni, rengeteg magasra nőtt gazt láttak az útjaik, kirándulásaik során a jellemzően világoskékre festett falusi faházak körül.

A katonai jelenlét nyomai a Japán-tenger partján

- Vlagyivosztokban 2012-ben rendezték meg azt a világgazdasági találkozót, ami nagy lendületet adott a városnak, ekkor épült több hatalmas híd, amelyek bármelyik gazdag nyugati vagy amerikai városban is impozáns látványt nyújtanának négy-öt kilométeres hosszúságukkal. Ekkor épült ki az egyetemi kampusz is, ami valójában egy szigeten terül el. Ugyanott látogatható az Óceanárium a világ minden vízi lényével.

A távolságokat másképp értelmezik arrafelé, az 1000 kilométerre lévő vidéki kirándulóhely közeli célpontnak számít, ami nem meglepő, ott, ahol egyetlen megyébe kétszer is beleférne egész Magyarország.

- Láttuk, kedvelt foglalatosság az, hogy a családok egészen közel mennek autóval, terepjáróval a tengerparthoz vagy a hegyekbe, kipakolják a grillezőt, piknikeznek. Pedig a tengerpart tele van ágyúkkal vagy egyéb harci erődítmények nyomaival, amelyek Japán felé néznek, emlékeztetve a japán-orosz konfliktusokra. A hadimúzeumokat pedig nagy becsben tartják. Kiderül, az orosz nyelv azonban a szédítő távolságok ellenére sem mutat dialektusokat, tájszólási eltéréseket, mivel a háborúk alatt-után az ország belső feléből, valamint Ukrajnából, Belorussziából telepítettek oda munkásokat, mérnököket. Az ukrán közösség tartja is az identitását.

Térkép a gigantikus országról, rajta a transzszibériai vasútvonal

A Tengermelléknek nevezett terület egyébként az 1890-es évek végén került Oroszországhoz, addig Kína és Korea volt a meghatározó hatalom. Ma már inkább európai nagyváros képét mutatják az épületek, lakótelepek.

- Ha valakit álmában odavinnének, nem is venné észre, hova került?

- Hát a Lenin-szobrok miatt biztos gyanakodna...

- Vajon mit tudnak ők rólunk, európaiakról, magyarokról?

- Meglepő volt, akadt az egyetemi társak között, aki azt hitte, Európában mindenki angolul beszél. A miénk spanyolnak hangzott a tájékozottabbak számára, de találkoztunk olyannal is, aki ismerte a Balatont. Magyar egyetemista egyébként még nem járt ott, mi vagyunk az úttörők. A pályázat először tette lehetővé a féléves tartózkodást.

2012-ben épültek a modern hidak Vlagyivosztokban Fotó: Németh Gergő és a szerző

Ebben a minőségben dugta bele a lábát az amúgy nagyon hideg Csendes-óceánba Gergő, aki az élménygyűjtés közben Reginával együtt komolyan vette a nyelvtanulást.

- Úgy érzem, nagyot lendített rajtunk - mondták, jelezve, igyekeztek minél kevesebb időt tölteni a jól felszerelt kollégiumban, ismerkedtek, emberek közé jártak, túráztak.

Miért az orosz, adódik végül a kérdés.

- Szerintünk egyre fontosabb lesz, jó lehetőségeket rejt, akár az idegenforgalomban is. De én tanár szeretnék lenni - adott magyarázatot Gergő.

Az egerszegi fiatalember jó tanár lesz, én legalábbis reggelig is szívesen hallgattam volna őket.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!