Hétvége

2016.04.08. 14:10

A robotika ifjú mesterei

Robotot nyomtatnak, építenek, mozgatnak és szumó versenyen is harcolnak az intelligens gépekkel. A kanizsai 16 éves Gyurkó Balázs és nővére, a 18 éves Vivien rajonganak az elektronikáért.

Benedek Bálint

Édesanyám határozott tiltása ellenére néhány éve rakétát építettem a tűzhelyen, ám hatalmas robbanás lett belőle – mesélte Gyurkó Balázs. – Szerettem volna magasabbra repíteni, ezért némi változtatást eszközöltem a robbanó elegyen. Minden jól indult, aztán egy kicsit eltúloztam az egyik adalékot, és sajnos a robbanómotor hű maradt a nevéhez.

A detonáció akkora volt, hogy Balázs arca több helyen megégett, a szemöldöke szinte eltűnt és a haja is megpörkölődött. A személyi sérülésen kívül a konyhában is jelenetős károk keletkeztek, az egyik vörös anyag például beleégett a szekrényekbe.

A fiatalt korán lenyűgözte a technika. A számítógép egyszerű használatán túl a bonyolultabb programozás érdekelte. Épp ezért négy évvel ezelőtt szüleitől karácsonyra, Arduino szabad szoftveres elektronikai fejlesztőplatformot kért. A gyártó arra tervezte, hogy a különböző projektekben az elektronikus eszközök könnyebben hozzáférhetőek és kezelhetőek legyenek.

– Ennek segítségével építettem egy robotot, a fogásokat az internetről lestem el, a programozást a csurgói Kovács Gyula informatikus segítségével és autodidakta módon sajátítottam el – avatott be a részletekbe a fiú. – Mindegyikkel indultunk a bécsi nemzetközi robotversenyen, ahol több érdekes kihívás várja a szerkezeteket. A legújabb, Amazing névre hallgató robot alapja alumínium és néhány ponton háromdimenziós nyomtatással készített elemek alkotják, aminek tervezésében és kivitelezésében barátom Varga Krisztián segített.

A mozifilmekből ismert, az emberi testfelépítéshez hasonlító szerkezetben összesen húsz darab speciális elektromotor dolgozik, melyek 180 fokos mozgást képesek megvalósítani. A vezérlésre szolgáló számítógépes programot egy apró fém hátizsák rejti. A tavaszi versenyen Balázs humanoid szumó kategóriában indult, ahol egy kör alakú pályán két egymással szemben álló robotnak kellett csatáznia. Az nyert, aki a küzdőtéren maradt. A fiú sokáig jól tartotta magát a kézműves robotjával, ám végül a csúcstechnológiát képviselő mexikói és perui ellenfeleivel szemben tehetetlen volt, így a negyedik helyet szerezte meg. Számára a legnagyobb elismerést mégis az jelentette, hogy az elektronika tekintetében élen járó japánok szelfit készítettek Amazing-gal.

A versenyeken korábban kísérőként vett részt Balázs nővére, Vivien. A matematikus programozónak készülő 18 éves lány testvére hatására elkezdett élénken érdeklődni a robotkészítés iránt.

– Az alapok elsajátításában a tesóm mindenben segített, ám olykor úgy éreztem, hagyom az egészet, de végül kitartottam – mosolygott Vivien. – Jó móka volt elkészíteni a szerkezetet, látni miként áll össze. Imádom a matematikát, a fizikát, az elektronika világában tett kirándulás pedig új impulzust adott. Bár a bécsi versenyen a mini szumó kategóriában a hetedik helyet értem el, nem adom fel, bár elég drága hobbi, de ha lesz lehetőségem folytatom, hisz’ úgy érzem nem aknáztam ki minden lehetőségemet.

Reál érdeklődésük és az idegen nyelv miatt Ausztriában tanulnak. Balázst a rakétamérnök szakma érdekli, de foglalkozna a műholdak mechanikájával is. Mindketten extra képzésben részesülnek, például az atomfizika is a tantárgyaik között szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!