Hétvége

2015.12.04. 13:34

A szabadság városa

Élni és élni hagyni – ez Dánia fővárosa, Koppenhága lakóinak alapelve. Habár a legdrágább autókat látni településszerte, mégis rengetegen közlekednek inkább kerékpárral. A városban jól megfér egymás mellett régi és új, klasszikus és modern. Több náció él együtt békében – Koppenhága amolyan igazi „multikulti” város.

Horváth-Balogh Attila

A Zalai Hírlap fotóriporterének, Szakony Attilának nemrég volt szerencséje több napot eltölteni a közel 1,3 millió lakosú Koppenhágában, mely szó szerint elbűvölte.

A Nemzeti Operaház, mely a világ legmodernebb ilyen intézménye Fotó: Szakony Attila

– Joggal vetődik fel a kérdés, miért éppen Európa eme hűvös szegletébe utazik az ember, de aki ismer, az tudja, hogy a fiunk, Gergő ott tanul és dolgozik – őt látogattuk meg a családdal – bocsátotta előre fotóriporterünk.

A kis hableány híres szobra

– Egy hetet töltöttünk ott, és nyilván, ennyi idő nem elég egy közel 80 négyzetkilométeres nagyváros megismeréséhez, de amit láttunk belőle, az is nagyon pozitív benyomást tett ránk. Olybá tűnik, hogy ott egy már-már utópisztikus európai civilizáció alakult ki. Ennek ékes példája számomra az, ahogy a döntéshozók, az autósok és a közlekedési szabályok a kerékpárosokat kezelik: azt lehet mondani, hogy utóbbiaknak pozitív megkülönböztetésben van részük. Az autóforgalomnak fenntartott utak, a gyalogosjárdák és a kerékpárutak szintbeli különbséggel készültek, a biciklisek gyors és balesetmentes közlekedését kifejezetten számukra épített hidak is segítik.

Kedvelt közlekedési eszköz a bicikli, de  triciklit is használnak, például a gyerekek szállításához

- Egyébként Dánia fővárosában az egyik legfontosabb közlekedési eszköz a kerékpár és annak többféle fajtája, a triciklitől az elektromos bicikliig. Jelentős kultúrája alakult ki ott a kerékpározásnak, pedig nagyon sok drága autót láttunk parkolni még a legrégebben épült városrészekben is – de ha mód van rá, az emberek szívesebben pattannak drótszamárra. És ezzel szállítanak is mindenféle dolgot, a lapra szerelt bútortól a vasárnapi ebéd hozzávalóiig. S ha már itt tartunk: a hétvégét nem bevásárlással, „shoppingolással” töltik az emberek, hanem ha jó idő van, az egész család, öregtől a fiatalig, a szabad levegőn sportol, biciklizik, vagy fut.

Felújítás Christiania szélén A kapun belül már nem lehet fotózni

Koppenhágában számos kisebb-nagyobb park is található, és mindegyik gyönyörűen rendezett. Ezek az angolkertek stílusában készültek, és a régi, 19. századi polgári lakások is az angolszász építészeti stílus jegyeit hordozzák magukon. Érdekesség, hogy a házak ablakain általában nincsen függöny – ezzel is a nyitottságot, a vendégszeretet hangsúlyozzák a dán emberek.

Koppenhága 10 kerületből áll, ezek közül a legkülönösebb a Christianshavn, illetve az ott található Christiania, ami gyakorlatilag egy kis város a városban, autonóm városrész, saját szabályokkal. Ez a hippik, a hontalanok és a munkanélküliek otthona: itt semmilyen rendfenntartó hatóság nincs, lakói egyfajta anarchiában élnek. Christiania kapuján belül sajátos mikrokultúra érvényesül, ez a szabadság, vagy inkább szabadosság és a drog, főként a kannabisz világa.

Fotóriporterünk nagyon jól érezte magát Koppenhágában

– Csak a kapun kívül fényképezhettem, az egyik ottani figura finoman, de határozottan figyelmeztetett, ha bent is fotózok, összetörik a gépem – idézte fel fotóriporterünk. – Ám e különc negyedben is működnek vállalkozások, például – na mi más? – egy tricikligyár...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!