Hétvége

2014.04.18. 10:30

Amikor feljön a Hold, a tojások átlényegülnek

Akár egy fogorvosi rendelőben: éles hangon sikít a fúró, és Cservég Györgyné kezei alatt formálódnak-alakulnak a különféle, csipkeszerű mintával díszített tojások.

Horváth-Balogh Attila

A letenyei asszony két éve kezdett el tojásgravírozással foglalkozni. Dajkaként dolgozik az óvodában, s mint mondta, őt és munkatársait az vezérli, hogy mi az az újdonság, amivel érdekesebbé tehetnék az oktató-nevelő munkát. Így jutott el a tojásgravírozásig.

– Senki sem mutatta meg, hogyan kell, amit tudok, arra mind magamtól jöttem rá, illetve hát nyilván, az ember az internet segítségével is folyamatosan okosodik – magyarázta. – Imádom csinálni, mert hihetetlenül kikapcsol. Esténként, amikor végzek az otthon körüli teendőkkel is, beülök az íróasztalom mellé és halk zeneszó mellett díszítem a tojásokat gyakran éjjel 2-3-ig.

Az asszony többféle fúrófejet használ a különböző minták kialakításához. Ha pedig vágni kell, arra is megvan a megfelelő adapter, egy borotvaéles forgótárcsa.

– Üveget is gravírozok, és bármilyen hihetetlen, de a tojáshéj jobban koptatja a fejeket – magyarázta. – Hogy sokat bosszankodom-e, ha esetleg némelyik tojás összeroppan a megmunkálás közben? Természetesen igen, miért is titkolnám. Teljesen kiszámíthatatlan egyébként a dolog, van, amikor hetekig egyetlenegyet sem török össze, de olyan is megesett, hogy egy este 4 ment a szemétbe. Amelyek összetörnek, azokon valószínűleg volt már valamiféle rejtett hajszálrepedés.

Cservégné Zsuzsanna kedvenc alapanyaga a lúdtojás, mely elég nagy ahhoz, hogy lehessen vele bánni és szép, fehér színe van. De néha házityúk-, gyöngytyúk-, gyakrabban pedig kacsatojásokkal is dolgozik. Mint mondta, próbálkozott fürjtojással is, de azok annyira vékony héjúak, hogy megmunkálhatatlanok. A lúdtojást egyébként egy keltetőből, illetve egy környékbeli gazdától kapja folyamatosan, ami azért nagy szó, mert amúgy hiánycikk. Éppen ezért eldöntötte: ha egy év múlva nyugdíjba megy, maga tart pár ludat a megfelelő tojásutánpótlás biztosítására. Nagy álma, hogy egyszer strucc-, vagy emutojásokat is feldíszíthet – igaz, ez nem olcsó mulatság, hiszen a nagy madarak tojásainak darabja 5 ezer forintot kóstál a piacon.

– Amikor megkapom a tojásokat, hipós vízben megmosom, majd kifújom őket – mesélt a gravírozás módszeréről. – Ezt követően felrajzolom az adott tojásra az elképzelt motívumokat, s hozzálátok a géppel a kialakításukhoz. Majd ha ezzel végeztem, ismét hipóban áztatom az immár kész tojásokat, majd száradás után effekt-lakkal lekenem a felületüket. Ettől lesznek olyan szépen csillogók.

Cservégné azt is elárulta: most zárult díszes tojásaiból készült kiállítása a kisváros könyvtárában, és már alig várta, hogy visszakerüljenek hozzá kincsei, annyira a szívéhez nőtt a 100 darabos gyűjtemény minden "tagja".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!