Hétvége

2014.10.24. 09:10

Bámészkodó hatás - Miként viszonyulunk a segítségnyújtást igénylő utcai szituációkhoz?

Öltönyös úr fekszik a járdán. Rosszul van? Szakállas, viseletes farmeros férfi ugyanott ugyanabban a pózban. Az alkohol? Odalépjek, ne lépjek? Segítsek, vagy észre se vegyem. Egy a vaskos közhelyek közül. A Hősök tere tenne ellene.

Arany Horváth Zsuzsa

Roszik Linda és Takácsy Márta egyforma kék pólóban áll az egybegyűltek előtt. A hátukon felirat: "Az vagy, amit teszel. "

Halk szóval kérik a körben ülőket, érzékeltessék szavak nélkül a foglalkozásuk lényegét. Akad, aki számol az ujján, más szolmizálási kézjeleket mutat, a harmadik hölgy finoman nyelvet ölt. Igen, mindannyian tanárok: matekot, éneket és angolt tanítanak.

A baki általános iskolában ülünk egy különös tréningen. A Hősök tere című program aktivistái érkeztek Zalába, hogy a híres, szicíliai származású amerikai pszichológus, a 80. évén is túl lévő Zimbardo törekvéseit közel hozzák mindannyiunkhoz.

Miről is van szó? Ha fellapozzuk a Hősök tere kezdeményezés honlapját, az alábbiakat olvashatjuk:

Van, aki csak nem elég magabiztos, nehezen tudja legyőzni a közönyt, a megfelelési kényszert vagy az apátiát. Mások, akik készek lennének megváltoztatni a világukat, sokszor szembesülnek megfélemlítéssel vagy erőszakkal. Ha valaki rendszeresen azt tapasztalja, hogy nem múlik rajta semmi, hogy tettei hatástalanok a környezetére, akkor passzívvá válik, nem kezdeményez. Magyarországon gyakran mondjuk magunkról, pesszimista ország. Borúlátók, szorongók vagyunk, közönyösek a közéletben, a hétköznapokban. A lakosság 70%-a semmilyen politikai tevékenységet sem folytat, 80%-a semmilyen civil szervezethez nem kötődik. Félünk az újtól és a változástól. Az emberek 46%-a úgy érzi, nem tudja befolyásolni mindennapi dolgait, 54% alig tud eligazodni az életben, 21% nem leli örömét a munkájában, 91% szerint a törvénysértők elkerülik a büntetést, 77% szerint aki vinni akarja valamire, rákényszerül, hogy egyes szabályokat áthágjon, 84% szerint senki sem törődik a másik emberrel.

A Hősök tere Zalába is megérkezett. A baki általános iskola tantestületének néhány tagja a bemelegítő gyakorlatok egyikén. (Molnár Adél, Lukács Réka, Takács Zsuzsa, Berki Mónika, Takácsy Márta tréner háttal , Garamvölgyi György, Tamás Béláné, Baloghné Bacsa Ibolya, Czigány Boglárka, Oláh István, Horváth Noémi.)

Ezen szeretne a hetvenes évekbeli amerikai börtönkísérletéről elhíresült Zimbardo ötlete változtatni. (Kiderült, az ember, ha börtönőrt játszatnak vele, hiába csak kísérlet, elszabadulnak az agresszív indulatai.) Ennek ellenére hiszi, hogy mindenki lehet hős a maga területén és tud tenni valamit másokért. Optimizmusát igazolja, hogy hazánkban majd 150 önkéntes munkatársra lelt a non-profit szervezethez, meg is lepődött rajta. Nem beszélve a tízezer szimpatizánsról, akik az internetes közösségi oldalon jelennek meg,

- Fiataloknak szóló, 6000 fős fesztivált és nemzetközi konferenciát rendeztünk tavasszal, Budapesten több tréninget, de már vidéken is jártunk több helyütt - mondja Linda és Márta, amikor a dolog lényegéről faggatom. Mindketten klinikai szakpszichológusok, nagy tapasztalatuk van többek között a szorongás területéről. Kétszáz tanárral is találkoztunk már. Két modullal dolgozunk, egyiket a bámészkodó hatásnak fordítottuk.

Ez az, amikor megfigyelik, a segítségnyújtást igénylő utcai szituációkhoz miként viszonyulunk. Kisbaba marad a hordozójában a kocsitetőn, a sofőr elfelejti, indulna, a járókelők nem szólnak, Vagy igen? Festménnyel szaladnak harisnyás fejjel, senki nem állítja meg őket. Vagy mégis? Szétgurul a hölgy csomagja, részvét nélkül mennek el mellette. Vagy nem?)

- A program másik eleme a fejlődésfókuszú gondolkodás, mindkettő a szociálpszichológia tapasztalatait hasznosítja - jelzik a trénerek. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több ember merjen kiállni a másikért, a segítő együttérzés napi gyakorlat legyen.

- Ebben elég rosszul állunk...

- Igen, nagy a deficit, sokféle felmérés igazolja.

Lengyelország, Ausztria, Svédország, Japán és persze Szicília kapcsolódott a programba, az ötletgazda származása okán.

- Milyen a fogadtatás?

- Előfordul kétkedés, de az az egyszerű üzenet, hogy tegyél a környezetedért, mert rajtad is múlik a változás, az eljuttatható. Mi a változtatási lehetőség személyes megtapasztalását ajánljuk.

Roszik Linda és Takácsy Márta, a Hősök tere program két fővárosi trénere

Jó, de hogyan hasznosul mindez Bakon, a tanári karban?

- Más fajta szempontból világítja meg azt a folyamatot, amit mi az erőszakmentes kommunikáció tanulásával, alkalmazásával már ismerünk - mondja Garamvölgyi György intézményvezető. Az EMK szintén az empátiát, a szolidaritást, az egymással szembeni finomhangolt kommunikációt építi a mindennapokba, Megértjük, hogy a gyerekeket nem csak az eredményességük alapján lássuk, hanem az odavezető, sokaknál bizony kemény utat, folyamatot is értékeljük. Érzékeljük, hogy egy-egy diák esetében sokszor mi vagyunk azok, akik a ki nem mondott nehézségeik áthidalásában részt veszünk, anélkül, hogy tudnánk róla.

A másik reveláció az, amikor az ember ráveszi magát a falkaszellemből való kilépésre. Ezt is felismerik a részt vevők, most épp a baki a tanári kar tagjai.

- Tudatos jelenléttel járunk-kelünk a gyerekek között, s belátjuk, érdemes kilépni a megszokott klisékből, vállalni a kreativitásunkat.

A baki általános iskola, a tanultakat hasznosítva, tanév végén Kis hősök napját rendez.

Ígérem, ott leszünk.

Zimbardo

Kedves ismerősöm rajong érte. Amikor például Amerikából Norvégiába jött, hogy előadást tartson, a marosvásárhelyi egyetemi tanár 8000 kilométert utazott, hogy élőben hallhassa őt. Mert valóban nem akárki a kifogyhatatlan lendületű, amúgy koros férfiú, aki eltökélten hiszi, még mi, magyarok, (tisztelet a kivételnek, és elnézést a közhelyszerű, de tapasztalati általánosításért) megrögzött pesszimisták, bajaikban másokra mutogatók, olykor feneketlenül rosszindulatúak, szóval, hogy még mi sem vagyunk reménytelenek. Pedig Zimbardonak lenne oka arra, hogy lemondjon az emberiségről. Kétszeresen: Szicíliában született, ahol, hírlik, szintén deficites az emberi jóság. De a másik élménye sem bíztató. OLvassuk csak: a stanfordi börtönkísérlet (vagy Zimbardo-féle börtönkísérlet) pszichológiai szempontból vizsgálta az emberek fogságban való viselkedését. A kísérletet 1971-ben végezték a Stanford Egyetemen. A részt vevő önkéntes diákok foglyok és őrök szerepét játszották el egy, az egyetem alagsorában berendezett börtönben. A kísérletet azonban a befejezés tervezett ideje előtt – hat nap után – félbe kellett szakítani, mert az alanyok viselkedésükkel veszélyeztetni kezdték egymás testi és lelki épségét. Magyarán a fogvatartók annyira beleélték magukat a szerepükbe, hogy valóságosan kezdték sanyargatni a hatalmuknak kiszolgáltatottakat.Zimbardo a körülményeket nyilván nem tudja megváltoztatni, de a valósághoz való viszonyulás ügyében megkísérelhető az elmozdulás. Az individualista társadalmi berendezkedés nem ugyan támogató, talán épp ezért égetően szükséges a változás. Hátha még ennél is többen leszünk a planétánkon.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!