Hétvége

2015.11.26. 11:07

Botfai népszokás: meg is eszik együtt, amit közösen főztek

Botfa - A botfaiak úgy mentik meg a feledéstől a népszokásokat, hogy közben hagyományt teremtenek az őrzéséből. Az Őszirózsa nyugdíjas klub jóvoltából tollfosztójuk immár a 16. születésnapjára készül, a 14 éves fánksütéses maskarázásuk jubileumára készül, s nem sokkal marad le tőlük a rétes ünnepe sem.

Fincza Zsuzsa

Szombat délelőtt 9 óra. Már második napja tíz-tizenkét asszony sürög-forog a botfai közösségi házban.

- Tizenkét évvel ezelőtt szerveztünk egy nagysikerű sütő-főző tanfolyamot, amit egy ünnepi ebéddel, fejeztünk be és meghívtuk rá a barátainkat is. Olyan nagy sikere volt ennek a kis jóízű délutáni beszélgetésbe torkolló összejövetelnek, hogy döntöttünk: megismételjük! - meséli Olasz Gyuláné, a nyugdíjasklub vezetője -. Azóta  ismételgetjük. Főzünk egy jó ebédet, mindig valami más levest, csakis olyant, amilyet  öreganyánk szokták, de a főétel marad ugyanaz: sok-sok féle rétes .

Így lett a tanfolyamzáró ebédből "rétesnap", sőt, "réteskétnap". Hja, kérem!  Egy lakodalomnyi emberre nem lehet egy nap alatt megfőzni.

Az idén az előétel: botfai "becsináltleves".

- No, de mitől "becsinált"?  Én ragulevesnek nézném, ha nem tutajoznának a tetején gyanúsan nagy halmok.

Simon Ottóné Éva specialitása a botfai "becsináltleves" Fotó: Fincza Zsuzsa

- Azért "becsinált", mert minden jó bele van rakva, falusiasan "csinálva". Pontosan úgy készítem, ahogyan anyukámtól tanultam lánykoromban - magyarázza Simon Ottóné Éva a nyugdíjasklub oszlopos tagja, miközben egy pillanatra sem hagyja abba a nagy bödön leves kevergetést. - A karikára vágott sárgarépát, petrezselymet, felkockázott disznócombot  zsíron megpirítom majd felengedem vízzel.  A levest már az elején meg kell sózni, fűszerezni, hogy ne csak a lét ízesítsük majd, hanem a hús és zöldségkomái is  magukba szívhassák. Már fő benne egy fél kelkáposzta (családi adagba egy jókora levél is elég), amit cérnával jól összekötöztem, hogy szét ne essen, 4 nagy vöröshagyma, jó adag foghagyma - ezeket hasonló okból cérnahálóba tettem, így a végén egyszerűen ki lehet emelni majd az ételből. Többféle zöldség kerül bele: zöldbab, borsó, karalábé, karfiol, gomba és majd bele lesz "csinálva" a tészta is. Nagyon fontos: a belevalókat olyan időpontban tegyük a fazéba, hogy azok a befejezésig ne főjenek szét. S mivel ez egy jó sűrű leves, az alja akár oda is kozmálhat,  ezért folyamatosan szemmel kell tartani és gyakran kevergetni.

Értjük a célzást. Főzés közben ne sokat facebookozzunk ! No, de bennünket ez a veszély most amúgy sem nem fenyeget, hisz senkinek sincs ráérő ideje  - a kis konyhában Gulyás Erzsi, Salamon Gyuláné Erzsi és Schreiner Gyuláné Margit nagy halom almát hámoz és reszel nagy buzgalommal.

Gulyás Erzsébet és Dömötör Józsefné Éva a túrós-meggyes tölteléket "pöttyözi" a tésztára

- Ma reggel döntöttünk úgy, hogy az idei különlegesség az "almás-diós-mákos" rétes lesz, s ahhoz készül az alapanyag - magyarázza a reszelés ütemére Salamon Erzsi .

- Tavaly a csutris-rétes volt az újdonság, nekem nagyon ízlett - teszi hozzá Fülöp Kati, s szentül ígéri, hogy ad nekem "csutrimagot", hogy jövőre személyes ismeretséget köthessek az ősrégi göcseji répaféleséggel, amely a "szeg" vidékéről még ma sem veszett ki teljesen.

Így kell abrosszal feltekerni a rétest - mutatja Gulyás Erzsébet és Németh Szilveszterné Ildi

A rétestészta receptjét Horváth Oszkárné Teritől  lessük el.

- Hatvan deka jó minőségű finomlisztet - lehet felesbe rétesliszttel - beleszitálok a vájdlingba, ne lazsáljuk el ezt a munkát, mert a tészta nyújtása közben megbánjuk! Beleütök 1 egész tojást, beleöntök  4.5 deciliter langyos sós vizet és két evőkanál felolvasztott zsírt (lehet olaj is) majd  elkezdem dagasztani - s mutatja is a műveletet Terike, méghozzá olyan intenzitással, hogy az edényt egy embernek két kézzel keményen le kell fognia, hogy az asztalon maradjon. -  Közel fél órás munka, mert nem szabad, hogy eres maradjon  a tészta. Van aki géppel is meg tudja dagasztani, de ezt a tésztát az állaga miatt nehéz, mert feltekeri a kar.

Bármilyen hihetetlennek tűnik is az elején, a ragacsos massza egy idő múlva pihe-puha rétestésztává lényegül és elválik az edény falától. Teri ekkor kimondja a varázsszót: "kész". A tésztát kettéveszi, a gyúródeszkán még egy kicsit meggyömöszöli, kissé kinyújtóztatja, olvasztott zsírral kenegeti a hátát és az végre 20 percet pihenhet. Nem úgy szakácsnő, aki már az újabb 60 deka lisztet szitálja...

Így kell kinyújtani a rétestésztát

Amúgy a nyújtásra specializálódott Komáromi-lányoknak: Dömötör Józsefné Évának és Németh Szilveszterné Ildinek nem kell 20 percig tétlenkedniük, hiszen mindig van egy  tészta, amelyik éppen kilustálkodta magát. Azt mondják az asszonyok, a jól kidagasztották,  be lehet tenni a hűtőbe, és az másnap is hajlandó lesz nyújtózkodni.

Bemutatják  a nyújtásra Komáromi-lányok: Dömötör Józsefné Évának és Németh Szilveszterné Ildi

A botfaiaknak már megvan a bejáratott rétesnyújtó asztaluk, aminek a mérete a fontos, tudni kell ugyanis, mekkora tésztát szakajtsanak rá, hogy majd végig is érje, de le se lógjon nagyon róla. Most, hogy már az ötödik tésztanyújtást bámulom, belátom:  furmányos egy mesterség, először a kézfejünk hátán kell finoman nyújtogatni, forgatgatni, aztán letenni az abrosszal terített asztalra, s azon molesztálni tovább, míg végig nem nyújtózkodott az asztalon. Bizonyíthatom: a botfai rétestészta nyúlik, mintha gumi lenne, nem lukad, nem szakad - odahaza, ha majd nem látja senki, én is kipróbálom.

A réteskészítő stáb: (balról jobbra)Dömötör Józsefné Éva, Németh Szilveszterné Ildi, Gulyás Erzsébet, Schreiner Istvánné Margit, Makasits Ferencné Irén,  Fülöp Katalin, Csiszár Józsefné Mari, Olasz Gyuláné Ica, Simon Ottóné Éva, Horváth Oszkárné Teri, Salamon Gyuláné Erzsi

Az a mondás járja: "Botfán mindenki tud citerázni" - a látottak alapján tegyük hozzá  -, "meg rétest sütni". S lám a szépen feszülő tésztát a stáb egyik tagja máris locsolja olvasztott zsírral, mások egyenletesen "pöttyözik" rá a tölteléket: az egyikre  túrót és magozott meggyet, a másikra almát és apróra tört diót, a következőre almát dióval és mákkal - a káposztás, a túrós és a tökös-mákos változat már pénteken elkészült. Végül  a terítéket megszórják cukorral és meglocsolják tojásos tejföllel - botfaiak a cukrot nem keverik a töltelékbe, mert akkor az levet enged és eláztatja a tésztát.

Megérte fáradozni a botfai asszonyoknak - mindenkinek ízlett a közös ebéd

Ami ezután következik, szintén tudomány. Az asztal két hosszabbik oldalánál először kézzel behajtogatják a tésztát, de nem tekerik tovább,  hanem két oldalról az abrosz felemelésével noszogatják egymás felé, míg a két rúd szemben össze nem ér. Akkor méretre szabják és  tepsibe rakják.

- A rétesszálak oldalát olvasztott zsírral megkenjük, hogy ne ragadjanak egymáshoz - magyarázza ténykedését Pékné Kupó Betti -. Végül a tetejét meglocsoljuk tejföllel, s  mehet  a sütőbe!

Az asszonyok válogatott csapata már két órája süt. Van mit. Csak pénteken 5 kiló túróból és 5 liter tejfölből készült a töltelék.  A tálalóban a kihűlt süteményt már szeletelik és tányérra rakják. Amikor az utolsó szál rétes is a tepsibe kerül, seprűt ragadnak, takarítanak, s máris terítik az asztalokat. Ki tudja, hátha korábban beesik az ajtón egy-egy éhenkórászabb érdeklődő.

Pékné Kupó Betti és Gulyás Erzsébet  már tányérokra adagolják a rétest

Szombat délután háromnegyed kettő, érkeznek a vendégek. Egy korty pálinkát mindenkinek kötelező lenyelni, persze színtiszta hagyományőrzésből! Különben sem árt meg, inkább jól megágyaz a gazdag ebédhez. Asztalra kerül a jó sűrű "becsináltleves", mindenki csurig meríti a tányérját  - Salamon Gyula kétszer vesz, felesége nevetve mondja: "otthon is ilyen leveses" -.  A  rétest már félig jóllakottan várják, ami nem  baj, majd eldiskurálnak fölötte egy órácskát. Az is botfai szokás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!