Hétvége

2017.01.06. 17:21

Csádé népzenei együttes - A születéstől a lakodalomig

Az ember életében a születéstől a lakodalomig tartó időszakban zajlik a legtöbb olyan esemény, amelyhez a magyar folklór is kapcsolódik zenével, tánccal, hagyományokkal. A Csádé népzenei együttes ezekre alapozta harmadik évzáró koncertjét.

Gyuricza Ferenc

A 2014 tavaszán zalai népzenészek által alapított együttes nemcsak a különböző életfordulók zenéinek, dalainak bemutatására vállalkozott, hanem ezekből a dialektusokból egy egész estés előadást épített fel, amelyben a zene mellett a táncnak és a prózának is nagyon fontos szerep jutott. A Csádénak ez volt az első ilyen jellegű, kvázi tematikus koncertje, de általában véve sem túl gyakori, hogy egy népzenei együttes hasonlóra vállalkozzon.

- Egy nyári koncertet követően vetődött fel bennünk a műsor alapgondolata - mondja az együttes énekese, a novai Gubinecz Ákos. - Az év végi koncerteket ugyanis már a nyári időszakban elkezdjük tervezni, hiszen azok mégiscsak az adott év csúcspontját jelentik, ezért komoly előkészületek szükségesek hozzájuk. Arról már korábban döntöttünk, hogy ez alkalommal ne egy hagyományos koncertet adjunk, hanem valami különlegeset csináljunk, amit valóban hozzánk köt a közönségünk. Azt is korábban határoztuk el, hogy ezúttal egy színpadiasabb, a táncszínház felé hajló előadást mutatunk be, a műsor azonban folyamatosan épült fel.

Ákos azt mondja, az alapötlet, miszerint az ember születésétől kezdve egészen a lakodalomig terjedő időszak zenéire építsék fel a műsort, viszonylag hamar megvolt. Ezt egy igen alapos műhelymunka követte, hiszen elsősorban zeneileg kellett felépíteniük a műsort. Nem egyszerűen csak olyan dalokat kellett keresniük, amelyek témájukban kapcsolódtak a jelzett életszakaszokhoz, de annak érdekében, hogy kellően változatos is legyen a műsor, különböző tájegységek zenéiből próbálták összeállítani azt.

A Csádé tagjai, hátul balról Gubinecz Ákos énekes-citerás, Kovács Brigitta hegedűs, Henczi Dávid vendégprímás, Csonka Boglárka énekes-klarinétos, Babos Attila brácsás és a koncerten a zenekar nagybőgősét, Takács Istvánt helyettesítő Kovács Péter. Elől Kovács Kitti és Várai Áron, a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes tagjai Fotó: Gyuricza Ferenc

- A műsor felépítésénél kijelöltük a fontosnak tartott életszakaszokat - magyarázta Ákos. - Ezek közé tartozott a születés, a kisgyermekkor, az iskolás évek, a juhászság évei, az első szerelem vagy a katonaévek. Aztán megjelöltünk egy szakaszt, amikor a legény hazatér a háborúból, de nem találja a helyét, ezt sorstalan éveknek neveztük el, majd újra rátalált a szerelem, s utána jött a lakodalom, ami egyben a fináléját is jelentette a műsornak. Voltak olyan dialektusok, amikhez könnyedén találtunk dalokat - például az altatókat a születéshez vagy a körjátékokat a gyermekkorhoz, de a katonadalok kiválasztása sem okozott nehézséget. A legnehezebb a sorstalan évek zenéinek megtalálása volt, de az első szerelem kora sem ment egyszerűen, mert rengeteg szerelmes dallama van a magyar folklórnak, de olyan, amelyik kifejezetten az első szerelemhez kötődne, nem igazán létezik.

A zenekar tagjai azt is fontosnak tartották, hogy a műsor hiteles és a közönség számára is érthető legyen, ezért az egyes korszakokat prózával kötötték össze, továbbá vendégszereplőket is hívtak. Volt narrátor, ezt a feladatot Horváth Blankára osztották, a születéskor a zenekar hegedűse, Kovács Brigitta saját kisgyermekével a karjában lépett a színpadra. A gyermekkor bemutatásakor a helyi kislányok adtak elő különböző körtáncokat és népi játékokat, míg az est nagy részében Kovács Kitti és Várai Áron, az Alba Regia Táncegyüttes tagjai működtek közre.

- A műsoraink összeállításánál mindig fontosnak tartottuk, hogy bemutassuk az erdélyi dialektusterület anyagát is - sorolta a további részleteket Ákos. - Ezúttal is választottunk mezőségi, azaz pontosabban palatkai és bonchidai dallamokat, de most mégis inkább a Kis-Magyarország zenéi szerepeltek hangsúlyosan az összeállításban. Akadt köztük értelemszerűen zalai, ezúttal a katonadaloknál választottuk ezeket a dallamokat, de sárközi és szatmári is.

A Csádé zenekarnak a tematikus műsorral komoly tervei vannak, szeretnék további helyszíneken is bemutatni. A zalai városokban és a Muravidéken mindenképpen, de akár máshol, például Székesfehérváron is, ahova többeknek is van kötődése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!