Hétvége

2017.06.23. 18:47

Csak mértékkel! Ez érvényes a napozásra is

Vendégünk Dr. Kiss Gyula bőrgyógyász szakorvos.

Zalai Hírlap

„Csak mértékkel!" - halljuk nagyon sok dologról. Ez a napozásra is érvényes, hiszen kis mértékben jó hatással van az egészségre, a kedélyállapotunkra, és alapvető szerepet játszik a D-vitamin termelődésében, eltúlozva azonban egyértelműen veszélyes. Napfürdőzést követően a bőr kipirulhat, melegebb tapintatúvá válhat. Ez néhány nap alatt megszűnik, és helyét egyenletes, több hónapig látható barnaság váltja fel. Ha túlságosan hosszú ideig tart a napfürdő, vagy igen erős a sugárzás, általános tünetekkel kísért hólyagos bőrgyulladás léphet fel. Az ilyen súlyos napégés után véglegesen megmaradó, szeplőszerű elszíneződések alakulhatnak ki.

Sajnos gyakrabban fejlődik ki bőrrák is, sőt a jóindulatú bőrelváltozások rosszindulatúvá válásában is szerepe lehet a leégésnek. A nagyon veszélyes festéksejtes rák, a melanoma gyakorisága az elmúlt másfél évtizedben megduplázódott országunkban, hasonlóan a nem melanoma típusú bőrrákhoz. A bőrrák bármely korban, bárkinél kialakulhat, de nagyobb veszély leselkedik az 50 évnél idősebbekre, a világos, leégésre hajlamos bőrűekre, azokra, akik többször szenvedtek napégést, akik sokat tartózkodnak a napon, vagy időnként nagyon erős napsugárzásnak teszik ki magukat, akik szoláriumba járnak, volt bőrrák a családjukban, ötvennél több anyajegyük van, vagy szervátültetésen estek át.

A melanoma szempontjából ezenkívül figyelni kell azokra, akiknek szabálytalan vagy nagyméretű vagy veleszületett anyajegyei vannak, volt már melanomájuk vagy bőrrákjuk, többször volt korábban hólyagos napégésük, világos a bőrtípusuk, hajuk vörös vagy szőke, szemük világos, szeplősek, immunrendszerük gyengébb, vagy korábban terápiás fénykezelésben részesültek.

Dr. Kiss Gyula

Az említett károsodások kialakulásában jelentős szerepe van az ultraibolya (UV) sugárzásnak, amely főleg a Napból, de akár mesterséges forrásokból, például szoláriumokból is származhat. Délben a legerősebb, ezért javasolt a nap delelése körüli időszakban (11-től 15 óráig) árnyékban vagy fedett helyen tartózkodni. A fényvédelemhez tegyünk a fejünkre napellenzős sapkát, kalapot, viseljünk sűrű szövésű, sötétebb színű ruhát és használjunk UV-szűrős napszemüveget! A fedetlen bőrfelületeket fényvédővel kell védeni.

Az általános ajánlás szerint az emberek többsége számára a 20 és 30 közötti faktorszámú elegendő védelmet nyújt, de az érzékenyebb bőrűeknek és a gyerekeknek ennél erősebbre van szükségük. A krónikus fénykárosodás szempontjából fontos UV A elleni védelemről a faktorszám nem nyújt információt, annak meglétét és erősségét külön kell figyelni a csomagoláson. A fényvédők csak megfelelő mennyiségben alkalmazva tudják hatásukat kifejteni.

Sajnos az a tapasztalat, hogy általában ennek csak a felét-harmadát használják az emberek. A fényvédő hatás kialakulásához fél óra szükséges, és 2-3 óránként javasolt újra az alkalmazásuk. Vannak bizonyos belső „fényvédők", a béta karotin, az A-, C-, E- vitaminok. Ezek erősítik a bőr védekezőképességét, óvják az egészséges sejteket. Sok színes gyümölcs és zöldség tartalmaz béta karotint, így a sárgarépa, a paradicsom, a sütőtök és a sárga gyümölcsök.

Fontos, hogy rendszeresen nézzük át a bőrünket, és forduljunk orvoshoz, ha vérzékeny, színét, nagyságát, jellegét változtató, vagy megsérült, begyulladt anyajeggyel, a napozástól károsodott bőrrel, sérüléssel találkozunk, vagy az újonnan keletkezett bőrképlet 1 hónapon belül nem tűnik el nyomtalanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!