Hétvége

2016.12.02. 17:35

Az ünnepi enteriőr a lelki készületet is segítheti

Zalaegerszeg - Az adventi lakásdekoráció lehet hagyományos vagy modern, klasszikus vagy extravagáns, a lényeg, hogy illeszkedjen otthonunk stílusához és hozzájáruljon az ünnepi hangulathoz, mondja Huszár Nóra lakberendező.

Varga Lívia

- Manapság számtalan lakberendezési stílus létezik egymással párhuzamosan, s szinte mindegyiknek megvan a karácsonyi megfelelője - bocsátja előre Huszár Nóra lakberendező, aki azt tanácsolja: otthonunk dekorálásakor elsősorban ne az aktuális trendeket figyeljük, inkább arra koncentráljunk, hogy mi jól érezzük magunkat az ünnepi díszbe öltöztetett lakásban. - A karácsonyi textíliák választéka széles, a moderntől a natúron át az elegáns és klasszikus arany, krém és bordó színig minden megtalálható a palettán, de jó párosítás lehet az ezüst-türkiz is. Én azonban úgy veszem észre, hogy a legkedveltebb még mindig a klasszikus piros-zöld-bordó és fehér kombinációja, amely természetes anyagokkal párosítva a régi karácsonyok melegét hozza vissza otthonunkba. Ezek mellé rakhatunk szürkét is és bármilyen natúr színű textíliát.

Huszár Nóra azt tanácsolja: bátran szedjük elő a nagyanyáink padlásán megbúvó régi karácsonyi díszeket, amelyek némi tisztítás után újra régi fényükben pompázhatnak, s a hozzájuk kötődő emlékek révén plusz tartalommal tölthetik meg a karácsonyt.

Az adventi dekoráció célja, hogy segítsen ráhangolódni a karácsonyra, mondja Huszár Nóra  Fotó: Pezzetta Umberto

- Azt tapasztaljuk, hogy manapság a karácsony az egyetlen ünnep, amire az emberek igazán készülnek, lélekben és külsőségekben egyaránt, s egyre többen figyelnek arra is, hogy az ilyenkor használt dekorációs kellékek összhangban legyenek a lakás stílusával.

Az ünnepi dekorációkból pedig évről évre nagyobb a választék. A karácsonyi terítőhöz már választhatunk anyagban, mintában és színben passzoló kenyérkosarat, ezekkel összhangban levő szalvétát és szalvétagyűrűt, sőt akár kötényt, edényfogó kesztyűt és konyharuhát is. A kanapét díszíthetik télies hatású párnák és plédek, az ablakokat pedig a hideg évszakot melegebbé varázsoló függönyök. De akár egy könyvborító vagy az adventi koszorú is készülhet textíliából, különös hangulatot kölcsönözve ezáltal az enteriőrnek. A lehetőségeknek, hangsúlyozza Huszár Nóra, csak fantáziánk szabhat határt. S akkor még a számtalan stílusban kapható karácsonyi figurákról - angyalkákról, rénszarvasokról, hóemberekről - nem is ejtettünk szót...

- Reneszánszukat élik a különféle adventi naptárak is, amelyekbe, ha textilből készülnek, a csoki mellett apróbb tárgyakat is rejthetünk, a gyerekek nagy örömére - folytatja a lakberendező. - S ami nagyon fontos: ne feledkezzünk el a fényekről sem, hiszen a különböző égősorok, ledes és hagyományos mécsesek, gyertyák még meghittebbé tehetik mind az adventi készülődés időszakát, mind pedig a karácsonyt. Ha pedig a bejárati ajtóra egy szép kopogtatót rakunk, kellemesebbé tehetjük a hazatérést is.

Huszár Nóra már elkészült az adventi lakásdíszítéssel, ő idén is a klasszikus színekre és a hagyományos anyagokra szavazott, s ebben a stílusban öltözteti majd ünnepi ruhába a család karácsonyfáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!