Hétvége

2014.10.09. 15:12

Duzzadó bicepsz, kockás has, izmos láb és kerek fenék

Egyre több fiatal álmodozik ilyen, a mai trendeknek megfelelő tökéletes alkatról, s eközben az sem zavarja őket, ha a végletekig sanyargatják testüket.

Benedek Bálint

A tinédzser fiúk mellett egyre többször lányokkal is lehet találkozni a testépítő szalonokban. Szakemberek véleménye szerint a rendszeres sport ugyan egészséges, ám sokak pusztán megfelelési kényszerből extrém mozgásra kényszerítik a testüket. A testképzavar önértékelési probléma, amit komolyan kell venni, hiszen nem csak az étkezési szokások megváltozása tartozik a csoportba, hanem bizony a túlzásba vitt sportolás is. Jó alaposan körüljártuk a témát, többek között beszélgettünk hobbi testépítőkkel, személyi edzőkkel, gyógytornásszal, fitnesz szépségkirálynővel és sportpszichológussal.

Az internetes közösségi oldalakon tucatjával jelentek meg olyan testépítő csoportok, melyek olykor akár 600 (!) ezer tagot is számlálnak. S, ha valaki belép egy ilyen klubba, napi rendszerességgel kap általában külföldi testépítőkről szóló videókat, fényképeket. Nőkről és férfiakról egyaránt professzionálisan megszerkesztett felvételek érkeznek, arra sarkallva a sportolni vágyókat, hogy bárki képes lehet hasonlóra. A világhálón szörfölés könnyedén rossz útra térítheti a fiatalokat, a zalaegerszegi Vénusz Egészségcentrum gyógytornásza, szakmai vezetője, Veszprémi Bori rendkívül lelkes, ha mozgásról és az egészséges életmódról van szó, ám ő is óvatosságra int. Szerinte a rendszeres testedzés testi-lelki szempontból szükséges, hiszen nő a teherbírásunk, az önbizalmunk, ellenállóbbá tesz a közelgő influenza időszakban, s aki sportol kevésbé lesz hajlamos a mentális betegségekre, például a depresszióra.

- Jó lenne, ha minden fiatal sportolna valamit, ugyanis hiába a heti öt testnevelés, ha azt a gyermek nyögvenyelősen, nem szívvel-lélekkel küzdve harcolja végig – szögezte le a szakember. – Ifjú korban, 14 év alatti gyermekek esetében valóban nem ajánlatos testépítéssel foglalkozni. Ezt követően személyi edző segítségével el lehet kezdeni a munkát, fokozatosan, soha nem extrém súlyokkal kell haladni, így a szervezet hozzászokik a sporthoz. Bármennyire is fájdalmasan hangzik, de ki kell mondani: az emberek nagy része az égvilágon semmit nem tesz az egészsége érdekében, egy 40 éves nő vagy férfi siralmas fizikai állapotban van.

Veszprémi Bori arcpirító őszinteséggel beszélt a magyar helyzetről. Szerinte itthon az embereknek csak néhány százaléka mondhatja el magáról, hogy rendszeresen mozog. Sokszor az anyagi háttérre hivatkozva maradnak a televízió előtt. Mondván eléggé drága a konditerem látogatása, ám arról gyakran elfeledkeznek, hogy mindig kéznél van a lábunk, el lehet menni a szabadba kerékpározni, futni, sőt a lakásban is lehet tornázni.

- Nem hiszem el, hogy valakinek teszik a nagy pocak, a lógó fenék, a megereszkedett bőr és a narancsbőrös comb, ami középen összeér – folytatta a megyeszékhelyi gyógytornász. – Képzeljünk el a vágyott alakot, majd érezzük rosszul magunkat, hogy eddig nem tettünk semmit az egészségünkért, s igenis akarjunk változtatni. Kezdetben szenvedni fogunk, sőt lehet, hogy a könnyeink is kicsordulnak, de megéri. Tudományos kutatások szerint, amit 21 napig rendszeresen végzünk, az a szokásunkká válik.

Bori úgy érzi, hogy sokak tévúton járnak, amikor csodadiétákban hisznek vagy éppen súlyos összegeket költenek különféle reklámozott, fogyást elősegítő gépekre. Fáradtság nélkül nincs állóképesség fejlesztés, nem növekednek az izmok, ha ész nélkül koplalunk, elveszítjük testkompozíciónkat.

Gulyás Dorottya az egyik nagykanizsai testépítő teremben dolgozta ki az izmait, innentől kezdve új edzésmódszerrel tökéletesíti nőies alakját (Fotó: Szakony Attila)

A nagykanizsai 19 éves Gulyás Dorottya évekig tornászként sikerrel szerepelt különféle viadalokon. Párjával, Szokol Martinnal többszörös magyar bajnokok voltak, sőt világbajnoki hetedik hellyel is büszkélkedhettek. Amikor Dorottya befejezte az aktív sportot szerette volna formában tartani a testét.

- A testépítés szimpatikusnak tűnt, kezdetben saját testsúllyal edzettem, majd fokozatosan emeltem a tétet – mondta az egyik cukrászdában pultosként dolgozó lány. – Alaposan körbejártam a témát, hogy miként fejlődhetnek az izmaim, s meddig mehetek el. A testképemmel nem volt bajom, pusztán feszesebb idomokra vágytam, hogy némileg tónusosabb lehessek.

A 159 centiméter magas, 53 kilogrammos kanizsai lány két év kemény, megfeszített munkával, helyes táplálkozással végre elérte a célját, ám most már úgy érzi itt az ideje leállni. A duzzadó bicepsze, kockás hasa, formás combja és erős hátizma szerinte épp a határon van, vagyis szerinte még nőies. Azzal tisztában van, ha továbbra is 100 kilogrammal guggolna és a kézi súlyok tekintetében is emelne a téten, akkor nem érezné jól magát a testében.

- A tükör nem hazudik, itt az ideje a speciális „szálkásításnak”, melytől sportos, izmos, de mégis vonzó alakom lesz – tette hozzá Dorottya. – Eddig az étkezést kiegészítve kizárólag fehérjeporokat ittam, ízületvédőt és vitaminokat szedtem, közben figyeltem az étkezésemre. A diéta is folytatódni fog, sőt a mozgással sem állok meg, csak más izomtónusokra helyezem át a hangsúlyt.

A fiatal lány tisztában van azzal, hogy sok tinédzser fiú nem tud legalább két évet várni arra, hogy sok edzéssel átalakuljon a teste, hanem gyors izom növekedés érdekében tiltott szerekhez nyúl. Ezek a srácok komolytalanok, hamar kikopnak a termekből, ahol a munkán van a hangsúly, ám alig három hónap alatt szó szerint „felfújják” magukat. Ez persze a külsőségeknek szól, valószínűleg az énképükkel lehet probléma.

Az izomdiszformiában szenvedők testüket szintén nem képesek reálisan megítélni, ám azt éppen túl soványnak, erőtlennek, gyengének látják. A tünet együttes természeténél fogva főként a férfiakra jellemző, leginkább a testépítők vannak kitéve ennek a rendellenességnek. Bármennyit edzenek, mindig fejletlennek látják saját izomzatukat, képesek a testedzést végletes túlzásba vinni, akár komoly sérülésekig folytatni. Erre a rendellenességre jellemző a kényszeres magatartás. Az érintett komolyan úgy gondolja, hogy akár egyetlen edzés elhagyása is súlyos izomtömeg veszteséghez vezethet, ezért életét teljesen az edzésnek rendeli alá. Testét általában szégyelli, nyilvános helyen általában csak teljesen felöltözve mutatkozik, strandra nem jár, még nyáron is hosszú ujjú ruházatot visel.

Gáspár Mihály a szombathelyi Nyugat Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel pedagógusképző karán tanító sportpszichológus szerint a szülői és a társadalmi elvárások együttese okozhatja a problémát. A túlzott megfelelési kényszer alatt a gyerekek másként reagálnak, s a testformálásban élik ki magukat, a tökéletességre törekedve. A gyakran Zala megyében is dolgozó szakember szerint a sportolóval nem lehet összehasonlítani a mentális problémával küszködőket, hiszen a versenyző nem a külsőségek miatt edz, olykor extrém mértékben, sokkal inkább a teljesítmény vezérli.

A Miss Fit szépségverseny tavalyi győztese, a kanizsai Tikos Kitty és a Kanizsa Kajak-Kenu Klub versenyzője, Németh Ádám sem érti a tinik furcsa viselkedését. Ugyanis mindketten gyermekkoruk óta megszakítás nélkül sportolnak, gyakran a kondicionáló terem szolgáltatásait is igénybe veszik. Kitty úgy érzi meg kell találni az arany középutat, s nem szabad elérhetetlen álmokat kergetni. Nyilván néhány év alatt nem lehet utolérni egy olyan embert, akinek a sport olyan szükséglet az életében, mint az alvás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!