Hétvége

2017.05.19. 19:22

Fekete hangszer és dixieland - Babos Lajos valóra vált álmai

Azon a fekete hangszeren szeretnék játszani – mutatott rá édesapja nyakában ülve egy koncerten a hajdani kisfiú a klarinétra pár évtizede.

Keszey Ágnes

S az álom valóra vált, csakúgy, mint az a vágy is, hogy legyen egy saját zenekara. Így lett Babos Lajos klarinétművész- tanár és az általa alapított Happy Dixieland Band vezetője. Iskolaigazgatóként dolgozik, s az idei év különösen fontos számára, hiszen a keszthelyi Életfa iskola, mely a japán zenepedagógus, Okuma Nobuko kezdeményezésére alakult, éppen húszéves.

Reneszánszát éli a műfaj, fogalmazott Babos Lajos

– Ez egy személyközpontú általános és művészeti iskola. Az a célunk, hogy a gyerekek a világ dolgairól komplexen, összefüggésekben gondolkozni tudó emberekké váljanak. Fontos olyan tanulástechnikák, élménypedagógiai eszközök alkalmazása, amelyek révén a tanulás örömteli tevékenységgé válik. Az egyéni fejlődési tempóhoz, képességekhez igazodunk. Lényeges a tantárgyi tudás, azonban az egyes tudományok közötti kapocs is: projektmódszert alkalmazunk, melynek keretét az évköri rend adja. Minden hónapban tartunk egy projektnapot, és az adott időszakhoz kapcsolódóan keressük az összefüggéseket a tantárgyi ismeretek között – jellemezte az intézmény mindennapjait az igazgató.

Irodája bejáratánál a falon mi más díszelegne, mint egy klarinét. Hiszen e hangszer ejtette rabul jó pár évtizede, még gyerekként.

– Édesapám nagy dixieland rajongó volt. Számos felvételt hallgattunk otthon és nagyon megtetszett ez a zene. A mai napig emlékszem egy meghatározó élményre. A nyolcvanas évek végén elvitt apukám Szombathelyre, egy Benkó Dixieland Band koncertre. Szerintem az élő zenének nincs párja. Megláttam Benkót és az ő karizmatikus egyéniségét. Ez olyan hatással volt rám, hogy ott, apukám nyakában ülve mutogattam, hogy én azon a fekete hangszeren szeretnék játszani – idézte fel az indíttatást.

Akkor határozta el, hogy megtanul játszani ezen a hangszeren, és azt is: ha megnő, lesz egy zenekara. S a tervek, álmok valóra váltak.

Az idén hatéves Happy Dixieland Band létrejötte ugyancsak legendás. A hévízi Boldog Békeidők rendezvényen alkalmi muzsikustársakként zenéltek először együtt a tagok, s olyan sikerük volt, hogy azóta is működik a zenekar. Sőt, tavaly óta az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás alapján a fürdőváros hivatalos zenekara, kulturális nagykövete az együttes.

– A zenekar repertoárjában dixieland, charleston dallamok szerepelnek. Helyet kap a nosztalgia, hazai örökzöld dallamok és régi filmslágerek is felcsendülnek. Szerintem reneszánszát is éli ez a műfaj. Főként a középkorú és idősebb korosztály kedveli ezeket a dallamokat, viszont nagy örömmel tapasztaljuk, hogy a koncertjeinken egyre több a fiatal. Őket is meg lehet tehát szólítani ezzel a zenével. Jó, hogy sok helyre eljutunk, így lehetőség van arra, hogy a fiatalok is megismerjék ezt a zenét. Koncertek után sokan jönnek oda hozzánk és mesélik, hogy még nem hallottak ilyet. Ez egyfajta kulturális misszió is – emelte ki Babos Lajos.

Szólt az együttes Kölyökdixie programjáról is, ennek keretében iskolákba mennek, hogy megismertessék a felnövekvő nemzedékkel ezt a zenei műfajt.

– Ez koncerttel egybekötött zenetörténeti séta, rendhagyó énekóra. Az interaktív előadásokba bevonjuk a tanulókat, vetítünk is. Sok gyereknek inspiráló: utánanéz az interneten a hangszereknek vagy elhatározza, hogy szeretne megtanulni játszani egy látott hangszeren – idézett fel visszajelzéseket a zenekarvezető.

A Happy Dixieland Band: Lakossy Tamás, Babos Lajos, Tóth Péter, Varga Endre, Szerdahelyi Károly, Piller Balázs, Schmidt János

A Happy Dixieland Band számára az idei év újabb mérföldkövet hozott: a napokban jelent meg első CD-jük Azok a boldog békeidők címmel.

- A hévízi önkormányzattal való együttműködésnek köszönhető, hogy ez a lemez létrejött, melyen Malek Andrea is közreműködik. Vele az elmúlt időszakban rendkívül gyümölcsöző együttműködés alakult ki, örömmel fogadja meghívásainkat. Ez talán mutatja azt is, hogy a zenekarnak szakmailag sikerült eljutni arra a szintre, hogy a hazai dixieland élet jegyzett együttesei között van – mesélte a Happy Dixieland Band alapítója.

Az iskola és a zenekar vezetése, a fellépések mellett – ha nem is sok – azért van szabadideje. Ilyenkor családjával tölti legszívesebben az időt, talán nem meglepő, hogy négyéves kislánya is kedveli a muzsikát. S bár Babos Lajos zenében mindenevő, a jó zenét kedveli, gyermeke kérésére gyakran hallgat dixie-t. Szereti a focit, mérkőzésekre is kilátogat, s néha ő maga is rúgja a labdát. A barátság ugyancsak fontos számára.

– Néha nagyon jó levetkőzni az iskolaigazgató és a zenekarvezető szerepét, a pozíciókat, és együtt lenni azokkal a barátokkal, akikkel már húszéves múlt köt össze, s akikkel igazán önmagam lehetek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!