Hétvége

2017.05.12. 17:50

Gálaműsort rendeztek a gellénházi iskola 60. érfordulójára

Az idei tanévben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a gellénházi dr. Papp Simon Általános Iskola.

Hajdu Péter

A településen évek óta megrendezik a névadó híres olajipari mérnök tiszteletére a Papp Simon Napokat. E két megemlékezés idén közös programokban forrt egybe, s a művelődési házban tegnap ünnepi gálaműsorral zárult az ünnepségsorozat.

– Korábban is működött a faluban iskola, két tanteremmel, és összevont csoportokban folyt a tanítás. A mai iskola 1956-ban nyílt meg, először hat tanteremmel. Az évek folyamán tovább bővült, 1978-ban és 1988-ban, amire szükség is volt, mert a körzetesítésekkel bekapcsolódtak a környező települések, és növekedett a gyermeklétszám. A térség és a település olajipari múltú. Innen a névválasztás, 1993-ban vette fel az iskola dr. Papp Simon olajmérnök nevét. Ő olyan személyiség, aki példaképül állítható emberi magatartása és munkássága révén is a gyerekek elé – fogalmazott Horváth László igazgató.

Az iskola tanulói egy vásári mulatságról készült koreográfiát táncoltak el Fotó: Katona Tibor

A 8 évfolyamos gellénházi iskolát ma a Zalaegerszegi Tankerületi Központ tartja fenn, s több mint 150 gyermek tanul a falai között.

1993 óta rendszeresek az iskolában a Papp Simon Napok, a névadóra tavasszal egyhetes rendezvénysorozattal emlékeznek, ami most történt meg. Egyúttal egy hagyományos projekthét is a tanulók mögött áll. Ezekben az időszakokban egy-egy téma köré csoportosulnak a programok. Az idei témahét a közlekedésé volt, s a rendőrség közreműködésével a kerékpáros közlekedésről hangzott el előadás. A héten túrát is szerveztek vetélkedőkkel, majd KRESZ-parkban gyakoroltak. Megtartották a hagyományos Papp Simon focikupát, és a német nyelvi memoriter versenyt, a környező iskolák meghívásával. Tegnap megkoszorúzták a névadó szobrát, és a nyolcadikosok látogatást tettek a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban. A 60. évforduló alkalmából egy nyugdíjas munkatársuk, dr. Pósza Istvánné (László Kovács Erzsébet) és egykori tanítványa, Kiss Gábor festményeiből nyílt az iskolában kiállítás, ami májusban megtekinthető.

Nagyon fontosnak tartják a nyelvoktatást, angol és német nyelv közül választhatnak a gyerekek. Németből a korábbi években országos versenyig jutottak el a tanítványaik, és minden második évben egy karintiai német nyelvi táborba mehetnek. Ezenkívül minden nyáron szerveznek egy háromhetes szabadidős tábort, ahol a változatos programok mellett a gyerekeknek lehetőségük van angol anyanyelvű oktató segítségével fejleszteni nyelvtudásukat.

A tegnapi gálaestet Kajári Attila, a zalaegerszegi tankerület igazgatója nyitotta meg, a vendégeket Vugrinecz József, a település polgármestere és Tóth János, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója köszöntötte. Ezt követően gazdag programmal emlékeztek az elmúlt hatvan évre. Többen eljöttek a régi (1968-as) iskolai tánccsoportból is, felidézni az emlékeket, továbbá a jelenlegi és egykori diákok, pedagógusok adtak zenés, táncos műsort a faluból érkező lakóknak, vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!