Hétvége

2017.04.21. 06:31

Gausz Tamással beszélgettünk a női önvédelemről

„Sokkal emocionálisabbak, és mélyebben bújik meg bennük az agresszió, mint egy férfiban, de ha előjön ”

Mikó-Baráth György

Egyre inkább közeledünk április végéhez, s az átlagos időjárásnak megfelelően – nem úgy, mint az utóbbi napokban, amikor a gyerekek már-már szánkózni készülhettek – a hosszú tavaszi kirándulásokhoz, sétákhoz. A szórakozási lehetőségek is tovább bővülnek, hiszen megnyílnak a szabadtéri diszkók, szórakozóhelyek. Ez az időszak a csinos, egyedül vagy barátnőivel sétáló hölgyeknek veszélyt is hordozhat magában. Sajnos a két évvel ezelőtti tragikus zalaegerszegi események is rávilágítottak arra, hogy a női önvédelem oktatásának nagyon komoly szerepet kell, illetve kellene biztosítani. Ezen oknál fogva kerestük fel Gausz Tamás Wing Tsun Kung Fu oktatót.

Tamás 1991-től foglalkozik ezen küzdősporttal, s 1994-ben hozta létre saját klub hálózatát, melynek keretein belül Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Keszthelyen, Lentiben és Győrben is tanítja a küzdősport iránt érdeklődőket. Elmondása alapján, a már több, mint 20 éve tartó pályafutása legbüszkébb pillanata az volt, hogy a legutóbbi szemináriumon 10 tanítványa tett sikeres mestervizsgát a következő fokozatra.

Megítélése szerint ma Magyarországon mennyire felkapottak a küzdősportok, milyen a különböző egyesületek helyzete?

Harcművészetre szerintem mindig van kereslet, hol kisebb, hol nagyobb, hiszen ennek gyakorlása nem csak egy állapot, hanem életmód. Mindig vannak felkapott harcművészetek, amelyeket hirtelen sokan gyakorolnak, aztán amikor rájönnek, hogy itt sem 2 hónap alatt lehet valaki Bruce Lee, akkor alábbhagy a lelkesedés. Mi szerencsére folyamatosan tudunk stabil létszámmal foglalkozni és úgy látom, egyre többen látnak benne hosszú távon fantáziát.

Mennyire gyakori általában, s mennyire Zala megyében, hogy a nők azért kezdenek el küzdősportot tanulni, mert valamilyen inzultálás érte őket?

A közel 25 éves pályafutásom alatt több alkalommal iratkozott be azért hölgy, mert valaki megtámadta, és meg szeretné védeni magát, vagy egy bántalmazóból van elege. Konkrétan Zalában azonban nem sok ilyen esettel találkoztam a klubban, de azt hiszem a legtöbb lány, nő csak azért nem beszél ilyen esetről, mert szégyelli magát, pedig nem neki, hanem a bántalmazónak kellene!

Az iskolákban vagy bármilyen rendőri előadás során leginkább azt hangsúlyozzák, ha utcán, szórakozóhelyen atrocitás éri a hölgyeket, kerüljék el vagy hívjanak segítséget. Ön is egyetért azzal, hogy csak a legvégső opció lehet az, hogy felvállalják a konfliktust?

Igen. Csak akkor harcoljon valaki, ha már nincs más lehetősége! Figyelve a környezetünket, hamarabb észlelhetjük a veszélyt. Ha észrevettük, próbáljuk meg azt elkerülni, amennyiben ez nem lehetséges, akkor meneküljünk vagy készüljünk fel az esetleges támadásra, lehetőleg a nálunk vagy a környezetünkben lévő eszköz segítségével.

Amennyiben minden kötél szakad, mit tehet egy lány a felé célozgató, valószínűleg erősebb fizikai adottságokkal rendelkező férfivel szemben?

Azokat a testrészeket érdemes támadni, ami mindenkinél gyenge: szem, torok, lágyék. Miután bevittük a találatot, ha lehet lökjük földre a támadót, hogy mi könnyebben menekülhessünk, ő pedig nehezebben tudjon utánunk eredni, aztán uzsgyi!

Abban az esetben, ha rendszeren űznek küzdősportot, lehet különbséget tenni férfiak és nők között, akár hozzáállást vagy adottságokat tekintve?

Természetesen. Érdemes felhívni a figyelmet a nőknél arra, hogy rúgjanak többet, mert a lábuk erősebb a karjukhoz képest, és ököl helyett inkább tenyeret használjanak ütésre, mert gyengébb a csuklójuk, mint egy hasonló fizikumú férfinak. Másképp kell őket motiválni, mert sokkal emocionálisabbak, és mélyebben bújik meg bennük az agresszió, mint egy férfiban. De ha előjön...

Mik azok az alapfogások, amiket szinte bárki elsajátíthat?

Az, hogy miként védekezzünk egyszerűbb fogások, fojtások, ütések, rúgások ellen. Az ennél bonyolultabb akciók elleni önvédelemhez már kell reflex, térérzékelés, kombinációs készség, kéz-láb koordináció. Ezek fejlesztéséhez pedig speciális tréningre van szükség. Itt is igaz, hogy folyamatos karbantartást igényelnek ezek a mozdulatok, nincs az, hogy egyszer megtanultam, aztán  bármikor tudom alkalmazni!

Végül, miért tartja fontosnak, hogy nők is tanuljanak önvédelmet?

Én a középiskolás, de akár már az általános iskolás, felső tagozatos lányoknak kötelezővé tenném az iskolai testnevelésben az önvédelmet, mert a mai erőszakos világban bármikor ki lehetnek téve egy inzultálásnak, támadásnak akár az iskolában, utcán, házibuliban, szórakozóhelyen. Van erre nézve tervezet a kormány előtt, de ez még a jövő zenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!