Hétvége

2016.08.26. 15:31

Ismét Japánba repült a Griff - Minden földrész képviseltette magát a világfesztiválon

A bábok szinte az utolsó pillanatban érkeztek meg, de nem csak azért volt emlékezetes a zalaegerszegi Griff Bábszínház társulata számára a közelmúltban lezajlott japán vendégszereplés.

Magyar Hajnalka

 

A Griff csapata, japán kísérőikkel. Balról a 3. Szűcs István, középen Bartal Kiss Rita művészeti vezető

Augusztus elején tíznapos japán meghívásnak tett eleget a Griff Bábszínház társulata, a csapat a Tojamában 10. alkalommal megrendezett Gyermek Előadóművészeti Világfesztiválra utazott, ahol a debreceni Vox Iuventutis Gyermekkarral közösen képviselte hazánk színeit.

- Az utazás „háztól-házig” 36 óra, tehát másfél nap volt, de ez már nem ért bennünket meglepetésként, hiszen harmadszor jártunk Japánban - utal a korábbi direktor, Pinczés István által megalapozott előzményekre Szűcs István, a bábszínház igazgatója. - A Hétalvó című tradicionális japán bábjátékkal léptünk fel, vagy 800 fős közönség előtt, a fesztivál vége felé. Az időzítés nagyon szerencsés volt, ugyanis a kellő időben feladott bábjaink csak hosszas veszteglés után hagyták el Magyarországot, s a szereplést megelőző napon futottak be. Senkinek nem kívánom, amit addig átéltünk...

Japán valamennyi tartománya számos csoporttal volt jelen, rajtuk kívül még 24 ország gyermekei léptek fel

Főként annak fényében, hogy a japán vendéglátók a szervezés magasiskoláját produkálták. A 4 évenként megrendezett világfesztiválra a házigazdákkal együtt 25 ország - közte az USA, Ausztrália, Oroszország, Kína, Nepál, Indonézia, Uganda stb. - küldte el gyermekcsoportjait, összesen mintegy 2 ezer fellépő adta elő zenés, táncos és színházi produkcióit a 700-1200 főt befogadó színháztermekben.

- Lenyűgöző volt a látvány és a technika, minden ország igyekezett a kultúrája legjellegzetesebb vonásait megvillantani - folytatja Szűcs István. - Rendkívül látványos nyitó- és záróünnepség keretezte a fesztivált, ahol számos japán specialitás elénk tárult. Például a koto, ami a mi citeránkhoz hasonló húros, pengetős hangszer. A félszáz fős koto-együttesben a legapróbb gyerekek is helyet kaptak. A tradicionális kimonókban előadott táncjátékok és a kjógen színház mellett a dobosok produkcióját emelném ki. A kisebb és hatalmas dobok egyre csak gyűltek a színen, s a végén már vagy százan verték a ritmust, köztük kisgyerekek, hihetetlen összhangban. Varázslatos volt a színpadtechnika is. Ahogy az egyik csoport befejezte a számát, az egész színpad kicsúszott velük oldalra, s hátulról érkezett az új, a dobosokkal... Óriási ováció fogadta a produkciókat, vagy kétezren lehettünk a közönség soraiban.

Jelenet a Hétalvó című, bunraku  bábokkal előadott darabból

Feltűnő volt számukra a japán gyerekek hallatlanul fegyelmezett, koncentrált összmunkája.

- Már óvodás korukban úgy balettoznak, s olyan egyszerre mozognak, hogy tátott szájjal néztük. El is morfondíroztunk, miként érhetik ezt el? A gyerekeken mindenesetre az látszott, hogy élvezik.

A zalai vendégek napjai - japán szokás szerint - kötött forgatókönyv szerint zajlottak. Busz vitte őket a bemutatók helyszínére, étkezni, majd az újabb bemutatókra, s a szállásra. Akkor is, ha akár át is sétálhattak volna.

- Mindez részükről a figyelmesség jele, hiszen sokszor nagy a hőség és fullasztó a páratartalom. Nem a közbiztonság miatt „vigyáztak” ránk ennyire, hiszen Japánban a legalacsonyabb a bűnözés a világon - magyarázza az igazgató. - Azért mi megtaláltuk a módját némi kötetlen szórakozásnak is, s egyik délután sikerült levillamosoznunk a tengerpartra fürdeni.

Izumi Joshida professzor, a szervezőbizottság elnöke átadja a részvételért járó emlékplakettet Szűcs Istvánnak, a Griff igazgatójának

Több nagy fogadásra is hivatalosak voltak - a Magyar-Japán Baráti Társaság estjére például a debreceni kórussal egyetemben -, ahol módjuk volt megismerkedni a távol-keleti gasztronómia ínyencségeivel.

Az angol és japán nyelven feliratozott zalai bábelőadás amúgy elnyerte a hazai és nemzetközi közönség tetszését, a szervezők az elköszönő levélben már a kapcsolat folytatására is utaltak.

A Griff Bábszínház meghívása a tojamai világfesztiválra annak a kitüntetett figyelemnek köszönhető, amivel a rendezvény tiszteletbeli elnöke, Koizumi Hirosi viseltetik hazánk iránt, tekintettel a több évtizedes jó szakmai együttműködésre. Ennek volt gyümölcse az is, hogy Koizumi Hirosi 2013-ban megrendezte Zalaegerszegen a Hétalvó című tradicionális japán népmese bábos változatát. A tojamai Bungeiza Gekida Színházzal koprodukcióban megszületett, bunraku bábokat használó előadást mutatta be mostani vendégszereplése alkalmával is a Griff. A történet a mi Lúdas Matyinkhoz hasonló, s ugyanolyan közismert.

A társulat immár harmadszor utazhatott Japánba, első alkalommal 2012-ben, az előző, 9. világfesztiválon léptek fel a János vitézzel, egy évvel később pedig ugyancsak a Hétalvót adták elő egy másik program keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!