Hétvége

2016.05.27. 13:24

Kioktatta Rákosi Mátyást is

Egy millió korona jutalmat kapott a Déli Vasút igazgatóságától 91 éve Aradi Antal a vasúti beton rácskerítés feltalálója. Az erdélyi származású férfi a kanizsai közéletben is nagy szerepet vállalt.

Benedek Bálint

– Aradi Antal szociáldemokrata jelöltként indult a választásokon, gróf Bethlen István, a későbbi miniszterelnök ellenében – mesélte a családi örökséget kezelő unoka, Takács Vera. – Nagykanizsán különösen nagy népszerűségnek örvendett, éppen ezért a grófnak komoly energiájába és pénzébe került, hogy azt a pár plusz szavazatot összeszedje, ami a győzelemhez kellett.

A családi legendárium szerint az anyai örökség úszott el a politika folyóján. Aradi Antalnak volt egy másik – szintén nem túl előnyös – találkozása a politikával. Rákosi Mátyás uralomra jutásakor, s intézkedései láttán, felkereste az ország első emberét. Közölte vele, hogy nagyot csalódott benne, s elmagyarázta, hogy miért helytelen, amit csinál, miként kellene a dolgokat szervezni, hogy mindenkinek jó legyen. Mire a látogatásból hazaért, nyugdíjazták. Attól kezdve kérvényeket írt azok helyett, akiknek nem volt elég pénzük ügyvédre.

Aradi Antal

Takács Vera szerint a család története eléggé kalandos, annyi biztos, hogy Aradi Antal Bécsújhelyen nevelkedett a nagybátyjánál, ahol vasutas pályamester lett. Horvátországban is szolgált, ekkor találkozott jövendőbeli feleségével Stockl Olgával, akivel 1919-ben Nagykanizsára költöztek.

Az unoka elmondta: a papa a nyugdíjas évei alatt is állandóan alkotott, készített a gyerekeknek hintákat és egyéb érdekes játékokat. Aktív munkásként az iparfejlesztés területén számos maradandó találmány fűződött a nevéhez. Többek között súlytárcsás, önmagát hajtani képes szerkezet, a vasúti átjárók önműködő figyelmeztető készüléke, beton hóvédfal, beton füstcsövek, artézi rendszerű vízvezeték, gyorsforraló takaréktűzhely és a mai is szilárdan álló beton rácskerítés.

Takács Vera Fotó: Benedek Bálint

Kijelenthető, utóbbi felfedezés forradalmasította a vasúti építkezést, hiszen ezek a kerítések a mai napig védik az állomások területét.

– A nagykanizsai Katonaréten található házukat is a nevezetes betonkerítés vette körül. Akkor még majd két méter magas valódi védőkerítés volt – mesélte Takács Vera. – Büszke vagyok, hogy a vasút felújított szakaszán újraöntötték ezt a formát és elhelyezték az állomások mellett, igaz már csak egy méter magasak, de díszítésnek kiváló. Örömmel tölt el, hogy a vasúttársaság ezt a látványt, ami kizárólag a Kárpát-medence állomásaira jellemző, megőrizte.

Takács Vera édesapja szintén vasutas volt, így rövid kanizsai tartózkodás után a család továbbköltözött. Immár 1964 óta él a fővárosban, a Magyar Televízió gyerekszerkesztőségén dolgozott kilenc évvel ezelőtti nyugdíjazásáig. A perpetuum mobile című sorozatban bő negyven éve beszámolt a papa kerítéséről. A család története olyan sokszínű és annyira jellemző a századra, hogy most könyvíráson gondolkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!