Hétvége

2016.08.12. 17:10

Korszakok és egyenruhák

Iskolás korában is érdeklődött már a háborúk, a háborús viseletek iránt. Ma már fegyverek, egyenruhák, katonai rohamsisakok számos darabja található meg a lenti Berke András folyamatosan bővülő gyűjteményében.

Korosa Titanilla

- Először rohamsisakokat gyűjtöttem, több mint 60 darab van már, de ezek alapján nem derül ki egy emberről, hogy hova tartozott, ezért elkezdtem komplett egyenruhákat gyűjteni - emlékezett vissza. - A második világháború utáni időszak érdekel, főként az 1945 utáni és az 1945-1957 közti. Minden nemzetnek megvan a saját hagyománya. Hazánkban a monarchia idejére vezethetők vissza a jelenlegi egyenruhák vonásai, amelyeket magyarosítottak.

Berke András rohamsisakok gyűjtésével kezdte, kezében egy második világháborús belga sisak

- Kedvenc korszakom hadfelszerelése nagyon változatos, de kevés a szakirodalma. A háború után szovjetizálódott a hadsereg és az egyenruházat is, nyilván próbálták háttérbe szorítani, elfelejteni az előző korszakban használtat. A gyűjtők többsége a második világháborús tárgyakért, egyenruhákért van oda, az 1945 utáni kort viszont elfelejtik, pedig épp a sokszínűsége adja a szépségét. Egyes darabok még a világháborúra vezethetők vissza, másokat már a szovjetektől veszünk át és indulunk el a kommunizmus felé. 1945-ben még a Horthy-korszak egyenruháit hordták, ezután folyamatosan két-három évente változott az egyenruházat. Például a koronásgombokat 1947-ig használták, azt követően Kossuth-címeres gombok jöttek, majd 1949-től ezeket felváltották az új államcímeresek. Minden területen próbálták átvenni a szovjet mintát, 1949-től már egészen hasonlítottak ahhoz az egyenruhák, de valamennyi magyar vonatkozást még hordoztak, majd az 1951-es áprilisi díszszemlére már teljesen átvették a magyarok is a szovjet egyenruhát és sisakformát.

Berke András gyűjteménye egyre bővül.

- A rohamsisakok között van magyar első világháborús - folytatta -, monarchiabeli és második világháborús belga is, amit egy oroszlán díszít, de számos más nemzeté is megtalálható. Az egyenruhák közt összegyűjtöttem már második világháborús - Horthy-korszakbeli - tüzérszázadosi ruházatból zubbonyt és sapkát, a többi kiegészítőt folyamatosan szerzem be, ahogy találok. Különleges az 1949-es mintájú ruházat, ez egy posztó tiszti zubbony, 1949-52 között használták. Van még 1949-ből nyári honvédegyenruha, ennek sajátossága, hogy már szovjetizálódik, de még háborús német rohamsisak jár hozzá, mellé Horthy-időszakbeli kenyérzsák, valamint gázálarctáska, de az övön már szovjet puska patrontáskája található. A másik egy lövészkatona öltözete 1951-ből, van még tüzértiszti téli-nyári öltözet, illetve egy 1951-es, 1956 októberét követően átalakított zubbony, továbbá Bocskai-sapkák, ezeket 1945-50 között használták. Több fegyver is része a gyűjteménynek, például szovjet PPS-41 mintájú gépfegyver, 1948 mintájú ismétlőpuska, ezt nevezték dióverőnek, de egy DP-28-as golyószóró a kedvencem.

Egy teljes katonai öltözet, például egy 1951-ből származó nyári legénységi öltözet csizmából, nadrágból, ingzubbonyból áll, tartozik hozzá öv, hátizsák, rohamsisak, sátorlap, gázálarctáska, szurony, tölténytáska, gyalogsági ásó és elsősegély felszerelés is. Mint azt Berke András elmondta: legnehezebb gázálarcot beszerezni, illetve 1949 mintájú tiszti váll-lapokat is nehéz találni. Jobb esetben sikerül egy-egy hagyatékot megszerezni, interneten, bolhapiacon, esetleg más gyűjtőktől is meg lehet szerezni egyes darabokat. A katonai téma sokakat érdekel.

- A második világháború és 1956 közti korszak katonaságát, ruházatát a szakembereket leszámítva kevesen ismerik. Én nagyapáim révén is közel kerültem ehhez az időszakhoz, hiszen mindkettő volt katona ebben a korszakban. A gyűjtemény révén hívnak iskolákba rendhagyó történelemórát tartani, és kiállításokon is megmutatom a gyűjtemény egyes darabjait. Októberben előbb Zalaegerszegen, majd Lentiben egy 1956-hoz kapcsolódó kiállítás keretében lesznek láthatók a különféle egyenruhák és kiegészítők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!