Hétvége

2016.03.25. 16:42

Egy tinilány naplója - prűdök kerüljék, mert kendőzetlenül megmutat mindent

Újabb film a felnőtté válásról, és persze sok ügyes munkát láttunk a témában, de tud még a zsáner újat mondani? Erre a kérdésre az Egy tinilány naplója határozott igennel felel!

Péter Zsombor

Manapság minden a szexről szól. Kiskorú lányok tonnányi sminkkel, kivágott ruhákban, miniszoknyában részegednek le a bulikban, hogy a férfinak nem nevezhető, pornón nevelkedett srácokkal fedezzék fel a testi örömöket egy eldugott zugban. Minek kellenek az érzelmek, a lényeg az ösztön és az élvezetek hajhászása, kinek van ma már ideje szeretni? Általánosítok? Lehet, de mint minden sztereotípia, ez sem alaptalan, sőt. Persze nem új keletű problémáról van szó, és sokan nem is tekintenek rá problémaként. Pedig az. A helyzet viszont régen sem volt annyira más.

Minnie története nem mindenkinek lesz befogadható

A 70-es években járunk, ahol a 15 éves Minnie (Bel Powley hatalmasat alakít), tengeti a tinik mindennapjait. Egy este elmegy iszogatni az anyja szeretőjével, akivel aztán összemelegednek. A lány felfedezi a szexualitását, és kész felnőttnek érzi magát. Elkezdi habzsolni az életet, dokumentálja és megrajzolja a szextől és drogoktól túlfűtött kalandjait. Miután elvesztette a szüzességét, teljesen megváltozik az élete, másfajta kérdések kezdik el foglalkoztatni. Miért nem akar velem találkozni? Kövér vagyok? Érintésre vágyom. Gyűlölöm a férfiakat, és így tovább. Nyilván nem mindenki élte át azt és úgy, ahogy Minnie, de ez a korszak feltehetőleg mindenki életében eljön vagy eljött. A lány egy érzelmi hullámvasút, aki próbálja helyén kezelni a sok újdonságot, nem mindig sikerrel. Nem tudja szerelmes-e, nem tudja mi helyes, de tapasztal, és szépen lassan kialakul a saját énje, ami elindítja a felnőtté váláshoz vezető úton. A lényeg pedig itt bújik meg a sorok közt, hogy a megélt élmények hozzásegítsék az embert ahhoz, hogy fejlődjön, érettebb legyen. Minnie narratívája nagyon sokat dob az összképen, belelátunk az agyába, tudjuk, mikor mi jár a fejében, ez pedig egy igen sokszínű cselekményhez vezet. Másképp érzi át egy lány és másképp egy fiú. Lesznek olyan jelenetek, amikor a férfiak fogják a fejüket egy-egy tipikus női dologtól, máskor a szebbik nem bólogathat elismerően az igazukat hangoztatva. Ez pedig így van jól, ez adja a film savát, borsát. A tartalmon kívül sem lehet okunk panaszra, a képregényes vizuális hatások és a kreatív képi világ tovább emelik az alapból szuper hangulatot, valamint a színészek is zseniálisak.

Az Egy tinilány naplója nem ismer tabut. Prűdök kerüljék, mert tele van bűnös élvezetekkel, kendőzetlenül megmutat mindent, de ennyire őszintén és átélhetően nem sokszor láthattuk a fiatalkori szexualitást és az ehhez kapcsolható problémakört. Minnie története nem mindenkinek lesz befogadható, de a tartalma példaértékű. Az kell, hogy szeressenek, megértsenek, körberajongjanak? Kapaszkodsz mindenbe, csakhogy véletlenül se maradj egyedül? És ha nem szeretnek? Először magunkat fogadjuk el, aztán jöhetnek a többiek. Senki nem mondta, hogy ez könnyű menet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!