Hétvége

2016.04.01. 17:55

Őrjárat a szőlőhegyen - Kezdődnek a munkák a Kanizsa és Lenti környéki birtokokon

A tavasz közeledtével felébred a természet, megindul a vegetáció, a növények életre kelnek, és ez a gazdáknak azt jelenti, elkezdődnek a munkák a szőlőkben, kertekben. Ilyenkor április elején van itt az ideje a területek rendbe tételének, a további munkákra való felkészülésnek, illetve ilyenkor végzik a szőlő és a gyümölcsfák metszését a hegyi birtokokon.

Korosa Titanilla

Ahogy szebbre, jobbra fordul az időjárás és kezd kitavaszodni, a Nagykanizsa környéki hegyhátakon is egyre többen mozgolódnak. A Förhénci-hegyen közel félezer kisbirtokosnak van pincéje, közülük mintegy háromszázan szőlőt is művelnek. Utóbbi gazdák már javában metszenek.

– A szőlőben ilyenkor sok a tennivaló – szögezte le Förhénci Horváth Gyula, aki éppen a venyigét hordta ki a sorok közül. – Az idén enyhe volt a tél, ezért korai rügyfakadásra számítottam, de végül a hűvös március miatt elhúzódott ez a folyamat, így erre a hétre időzítettem a karós szőlő metszését.

Mint azt a kanizsai szőlősgazda elmagyarázta: a szőlő sajátos tulajdonsága, hogy mindig az éves vessző felső rügyei hajtanak ki, így ha nem metszenék, a növény előbb-utóbb nagy területeket borítana be, ráadásul felkopaszodna, illetve jelentősen romlana a termés mennyisége és minősége.

Förhénci Horváth Gyula a héten már elkezdte a szőlő metszését. Ottjártunkkor éppen a venyigét szedte össze
Fotó: Gergely Szilárd

– A metszés célja egyrészt a megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az kiegyenlített terméshozam biztosítása – foglalta össze dióhéjban Förhénci Horváth Gyula, aki jelezte: bár tavasszal a metszés az egyik legfontosabb feladat a szőlőben, de korántsem az egyetlen. – Ilyenkor ajánlott a támberendezések igazítása is. A javítás során az oszlopokkal, karókkal kell kezdeni: azokat, amelyek kirothadtak, cserélni kell, amelyeket csak meglazított a szél, azokat vissza kell döngölni a földbe. Aztán, amint szélcsendes az idő, a gyomirtást is  kezdeni lehet, illetve a hiányzó szőlőtőkék pótlását is tavasszal ajánlott megejteni. És akkor a gyümölcsfákról még szó sem esett, a csonthéjasokat – szilva, kajszi, cseresznye – is tavasszal kell metszeni.

Néhány telekkel odébb, a már nyugdíjas Igaz István is a szőlőtőkék metszésével foglalatoskodott. István bácsi ráérősen, nyakába akasztott kisrádióval élvezte a tavaszi napsütést.

– Olyan nincs, hogy ne lenne tennivaló a hegyen, ha nem a szőlővel kell dolgozni, akkor akad más munka, fűnyírás, hordómosás, pincefelújítás  – állította az öregúr.

A hegyi gazdák tavasszal egyébként nem csak saját portájukat teszik rendbe, gyakran az útszéleket is lekaszálják és a szemétgyűjtési akciókban is rendszeresen részt vesznek.

A Lenti környéki hegyhátakon a gazdák többsége már elvégezte a metszést, de mellette más feladatok is hárulnak a kisbirtokosokra.

- Tetemes időt vesz igénybe az ültetvények rendbe tétele, rendben tartása - mondta a gosztolai hegyen Kulcsár István szőlősgazda. - Ilyenkor van itt az ideje a karók ellenőrzésének, cseréjének, a támrendszerek javításának, és a birtok területének megtisztítása is aktuális. Ha megkezdődik a hajtás, utána a szőlő védelmével kapcsolatos munkákat is végezni kell már. Nem vagyok híve a vegyszerezésnek, inkább természetes módon gondozzuk a szőlőt, viszont ha a gazda úgy látja, szükség van permetezésre, akkor annak is itt lesz az ideje hamarosan.

Mint mondta, megoszlanak  a vélemények a vegyszeres permetezéssel kapcsolatban, előfordul, hogy elkerülhetetlen a kártevők miatt, de olyan hatása van, ami nem csak az ellenséget pusztítja el, hanem kárt is okoz. Évente változik ennek szükségessége.

Balra Röszler Attila, jobbra Kulcsár István a szőlő fejlődését vizsgálták ottjártunkkor. A metszésen már túl vannak, a következő munka a permetezés lesz
Fotó: Korosa Titanilla

- Ma már a hegyközségekben néhány helyen működik olyan jelzőrendszer, ami segít abban, hogy jól döntsenek a gazdák, de ez még nem általános. Segít a sokéves tapasztalat és az ültetvény megfigyelése - tette hozzá.

A gosztolai hegyen járva is szembetűnő, hogy az elmúlt évtizedekben a területek 80 százalékát elhagyták a gazdák, a gazos részeken betegség is tanyázhat, ami pluszfeladatot is ad a gazdáknak  a szőlő védelmével kapcsolatban.

Röszler Attila, a lenti Kertbarát Kör Egyesület vezetője a szőlőtőkéket mostani, tavasz eleji állapotát vizsgálta.

- A metszés során úgy tűnt, a szőlő jól áttelelt, legalábbis a levágott vesszőkből erre következtettük - magyarázta. - Gyenge volt a tél, ami abból a szempontból jó, hogy a növény könnyebben átvészeli a hideget, de más szempontból rossz, mert a kártevők is ugyanígy túlélnek. Már megindult a vegetáció, de a rügypattanás még nem történt meg, de ha ilyen meleg lesz, mint a napokban, akkor hamarosan bekövetkezik. A lemosó permetezés lesz a következő munka, aki ezt meg akarja lépni. Ezt a rügypattanáskor, annak gyapjas állapotában lehet leghatékonyabban elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!