Hétvége

2017.06.02. 18:32

Pünkösd - a Szentlélek eljövetelének ünnepe

Húsvét után ötven nappal a zsidóság megülte a Pünkösdöt, amely a sínai szövetségkötés ünnepe volt (Sávuót, a törvényadás és az új kenyér ünnepe).

(A görög nyelvben az 50. számnév a pentékoszté, innen van a magyar nyelvben a pünkösd szó.) Az ószövetségben az Istennel való találkozásokat szélzúgás és tűz jelezte. Az Újszövetség kezdetén pedig az új szövetségnek az ünnepe lett. Az Apostolok Cselekedetei így tudósít az eseményről: „Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan beteltek a Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni; úgy, ahogyan a Lélek adta neki, hogy szóljanak." (2. fejezet) Keresztelő János már előre megmondta Jézusról és a Lélekről: „Jézus majd Szentlélekkel és tűzzel fog benneteket megkeresztelni" (Máté 3,11). Amikor Jézus megkeresztelkedett Jánosnál azonnal be is töltötte a Lélek, amint arról az evangélista tanúságot tesz.

A Lélek kiáradását teszi általánossá az egyházban a bérmálás szentsége, amely a keresztény nagykorúság szentsége, amelyben megkapjuk ajándékul a Szentlelket, erőt és küldetést kapunk, hogy Krisztus tanúi legyünk az egyházban és a világban. Az egyházban úgy teszünk tanúságot a Lélekkel való találkozásunkról, hogy különböző szolgálatokat vállalunk, amelyre a Lélek indít bennünket. A világban pedig, hívő keresztény élettel. Mielőtt ferences lettem volna, lakatosként dolgoztam Jászberényben az Aprítógépgyárban. Itt nem hirdettem, hogy keresztény vagyok, de ha megkérdezték, hogy mit csináltam a hétvégén, nem tagadtam le, hanem nyíltam elmondtam, hogy voltam ifjúsági közösségben, valamint szentmisén, ahol ministrálok is. Egyik alkalommal a menzán (nagyböjt egyik péntekén volt) nem kértem a húst. Megkérdezte a szolgálatot teljesítő: Mi van, vegetáriánus lettél? Erre a választ el lehetett volna odázni, de nem ezt tettem, hanem nyíltam megmondtam: Nem, katolikus vagyok, ma pedig nagyböjt péntekje van, így ma nem eszem húst! Válaszomon igen megdöbbent!

II. János Pál egyik levelében kifejtette, hogy a pünkösdkör alászállott Szentlélek szüntelenül megszenteli az Egyházat, úgyhogy a hívőknek Krisztus által Lélekben szabad útjuk van az Atyához. Pünkösdkor az Egyház megszólítja az embereket, és így valósul meg az Evangélium terjesztése a nemzetek között. A Szentlélek azóta ott lakozik az emberek szívében, és az igazság teljes megismerésére igyekszik vezetni őket. Az Evangélium segítségével megfiatalítja, újból és újból megújítja és tökéletes egységbe köti Krisztussal.

Sokfelé pünkösdöt követően bontották le a májusfákat, mely a természet megújulásának is szimbóluma, emlékeztetve a Szentlélek megújító szándékára. Ismeretes még a pünkösdi királyválasztás szokása is a középkor óta. Ügyességi versenyeken a fiatalok vezetőt választottak maguknak, aki minden lakodalomba, mulatságba hivatalos volt, ez egy felnőtté válási rítus is volt egyben.

Vendégünk

Varga Kamill ferences testvér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!