Hétvége

2016.09.30. 18:03

Soha rosszabb évünk ne legyen!

Nekem jutott az a szerep, hogy a Zalai Hírlap szombati számában, egy remélhetőleg verőfényes napsütéssel induló őszi reggelen köszönthetem önöket.

Feladatom egyszerűnek tűnik: a 2016-os év borszőlőtermesztését és a várható borászati eredményeket, sikereket fogom papírra vetni. Előrevetíteném, hogy információimat a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjaitól, szőlész-borász társaimtól és saját megélt tapasztalásaimból gyűjtöttem.

Milyen év volt a 2016-os a szőlőtermelő-borász szemüvegével nézve? Rapszodikus. Olyan, mint egy igazi rapszódia: szép és kevésbé szép, kedvező és kedvezőtlen. Sokkal több jó volt benne, mint kevésbé tetszetős, de a kedvezőtlen időjárás tovább fejtette ki hatását az ültetvényeken, negatívan befolyásolva lelkivilágunkat is. Miről is beszélek?

Az idén kaptunk fagyot április 23-án és 26-án hajnalban, s habár a lehűlés csak pár óráig tartott, a mélyen fekvő területeken levő szőlőskertek gyászba borultak, megbarnultak, befeketedtek. Ezt követően a Teremtő mellénk állt, az oldalrügyekből szép hajtások fejlődtek, és ha kevesebbet is, de fürtöket hoztak ezek a tőkék is. A nyár rendkívül csapadékos volt, Zala megye egyes területein jéggel párosult, amely a szőlőnek nem, de a gombabetegségeknek annál inkább kedvezett. Így volt ez július 13-án éjjel is, amikor orkán erejű széllel 22-23 óra körül jégverés érte szőlőink egy részét. Ilyen komoly éjszakai jégverésről ez idáig nem is hallottam. Ezt követően augusztus közepéig helyenként kiadós esők következtek, de azóta igazi szőlőérlelő időjárásnak örülhetünk. Az „előrehaladott korosztályú hölgyek" nyara köszöntött ránk rövidnadrágos szüreti napokkal, szépen beérett szőlőfürtökkel. A fogyasztókat viszont leginkább az érdekli egy ilyen évjárat után, hogy milyenek lesznek a borok a poharainkban, vagy a XXV. Zalai Borcégér alkalmával 2017 augusztusának első hétvégéjén a festői szépségű Keszthelyen. Pontosan abból adódóan, hogy a Teremtőnek van humorérzéke: amit az egyik kezével elvesz, a másik kezével visszaadja; a szép ősz, az emberi hozzáértés meghozza gyümölcsét. A korai fajták, mint a Csabagyöngye, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Rizlingszilváni szép, elegáns, fiatalos, illatokban gazdag borokat produkálnak. A középérésű és késői fajták a teljesség igényével, jó minőségben fognak megjelenni poharainkban. Összegezve az a véleményem, hogy soha rosszabb évjáratunk ne legyen. Jobb jöhet, ilyen lesz a következő évjárat is, de nem bánjuk, ha a Teremtő a tréfálkozásából egy kicsit visszavesz. A rapszódiát váltsa fel valami andalító, lágy zene, miközben egy 2016-os évjáratú elegáns Pátriát kóstolgatunk valahol itt Zalában.

Dr. Brazsil József a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!