Hétvége

2015.11.27. 07:45

Staféta Farkas Klárával

Farkas Janka a stafétát Farkas Klárának adta tovább, a levendula értékeiről kérdezve.

Magyar Hajnalka

– A levendula emlékeinkben  a nagymama szekrényét idézi, ám ma ismét hódít – kezdi a nagykanizsai kézműves hölgy. – Sokan ismerik nyugtató hatását, de azt kevesen tudják, hogy influenzás időben érdemes a párna alá tenni, hiszen nem csak édes álmot hoz, hanem fertőtleníti is a levegőt. Olaja a fürdővízbe cseppentve csillapítja az ízületi és izomfájdalmat, emellett  görcsoldó hatású, fejfájás esetén az arcra, vagy halántékra spriccelve hamar enyhülést hoz. Pattanások kezelésére is sikeresen használhatjuk, antibakteriális hatása  bizonyított.

Farkas Klára Fotó: a szerző

Citromfűvel kombinálva kiváló vírusirtó. Nem szeretik a szúnyogok, molyok és más rovarok,  Provence-ban az ablakpárkányra levendulát tesznek, ezzel tartva távol a nem kívánt látogatókat.  Miért szeretjük ennyire a levendulát? Mert köthetjük csokorba, vagy koszorúba, tölthetjük zsákokba, készíthetünk belőle teát,  szörpöt, kóstolhatjuk mézként, vagy  süteménybe sütve. Szeretjük stresszűző illatát a fürdővízünkben, csodás lila virágát a kertben, sövényként, vagy szépséges kerek bokorként.

A stafétát Karáné Nagy Magdolnának adta tovább, arról kérdezve, milyen természetes anyagokból készíthetünk karácsonyfadíszt?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!