Hétvége

2017.06.02. 12:42

Staféta Fenyvesi Attilával

A STAFÉTÁT legutóbb Musztács Krisztián Fenyvesi Attilának, a kanizsai Halis István Városi Könyvtár munkatársának adta tovább, azt kérdezve tőle: - Miként lehet megszólítani a roma közösségeket a zene nyelvén keresztül?

Pásztor András

- A ZENE egyetemes nyelv, amit mindenki ért a világon, romák és nem romák egyaránt - kezdte Fenyvesi Attila. - Számomra az igazi kérdés az, hogy a zenén keresztül milyen példát állítunk az ifjúságnak. Sajnos manapság kiveszőben van az autentikus roma zene, a mai cigány fiatalok egy része már nincs is tisztában gyökereivel. Roma előadókat persze hallgatnak, de a manapság divatos, mulatós, rajos muzsika rossz példát állít a fiatalok elé, ráadásul alkalmat ad a sztereotípiák erősítéséhez. Jómagam másik úton járok, én az autentikus roma dallamokat ötvözöm a magyar költészettel. Reményeim szerint a zenén keresztül rávezethetem a roma fiatalokat arra, hogy verseket olvassanak.

Fotó: Szakony Attila

A STAFÉTÁT Fenyvesi Attila Nyakó Melinda pszichológusnak adta tovább, azt kérdezve tőle: - Az átlagosnál borúlátóbbak-e a magyarok, s melyek azok a társadalmi feszültségek, amelyek a legtöbb embert tesznek pesszimistává?

A staféta következő vendége:

Nyakó Melinda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!