Hétvége

2015.02.26. 09:25

Staféta G. Molnár Erzsébettel

Boda Adrienn Guitprechtné Molnár Erzsébettől kérdezte, milyen érzés volt 1992-ben megalakítani az ország első települési gyermek és ifjúsági önkormányzatát?

Magyar Hajnalka

– Izgalmas – halljuk a választ Türje akkori polgármesterétől. – A rendszerváltás utáni első éveket éltük, megszűnt az úttörőmozgalom, s Várszegi János iskolaigazgatóval együtt azt éreztük, a gyerekek nem tudnak mit kezdeni magukkal. Azt találtuk ki, hogy rendezünk számukra egy választást, ilyenre akkor még kísérletként sem akadt példa. Összehívtuk a gyerekeket 9-től 18 éves korig, választási szabályzatot készítettünk, volt ajánlóív, kampány, plakátolás, gyűlés, minden, mint a nagyoknál. Egy év után zajlott Budapesten egy közösségfejlesztő konferencia, ahol „műsoron kívül” beszéltem a kezdeményezésünkről. Utána egyre-másra jöttek a megkeresések, s nagyon sok követőnk akadt az országban. Nálunk a felnőtt önkormányzat partnerként tekintett a gyerekekből álló testületre, sok értékes program, fejlesztés nőtt ki ebből. A hatásáról csak annyit, közülük nem egy ma „igazi” polgármesterként tevékenykedik.

A stafétát Martincsevics Verának adta tovább, kérdése, milyen esélye van az 50 fő alatti településeknek az életben maradásra?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!