Hétvége

2015.10.01. 09:30

Staféta Mánfai Lászlóval

Végh Judit Mánfai Lászlónak adta tovább a stafétát, a helyes testtartásról kérdezve.

Magyar Hajnalka

– A kulcs a helyes testhasználat, amire sajnos nagyon kevés figyelmet fordítunk – kezdi az Alexander technikát oktató nagykanizsai férfi. A módszer optimális mozgásmintákat tanít, felesleges fizikai és akár lelki feszültségeket is old. – Akkor használjuk jól a testünket, ha egy adott mozdulathoz csak a szükséges izmokat használjuk. Ez egy 3 éves gyereknek még természetes, de a felnőttek számos felesleges izmot feszítenek meg, akár tudtukon kívül. A plusz munka egyrészt fárasztó, másrészt idővel egészségügyi problémákat szül.

A rossz testhasználatatot már kisiskolás korban megalapozhatja, hogy a gyerek nem tanulja meg például a helyes ceruzafogást, vagy a padban való feszültségmentes ülést. A mesterséges környezet és a rossz minta tetézi a bajt, s a velünk született természetesség egyszer csak elfogy. A szavannák lakói 70 éves korban sem kínlódnak gerincbántalmaktól, mert szabadon élnek a saját testükben. Eközben a legtöbb európai igen, mert egy egyszerű felálláshoz is megfeszíti a hátát, a derekát és a nyakát, jelzem, teljesen feleslegesen...

A stafétát dr. Borsos Gellértnek adta tovább, a salsa és a dolgos mindennapok egymásrahatásáról kérdezve.

Címkék#staféta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!