Hétvége

2015.07.04. 12:39

Mit olvas a levéltáros? Mayer László elárulja

Mit olvas szívesebben szabadsága alatt, egy jó krimit vagy egy jó szakmunkát? - kérdezte Takács Zoltán Bálint, történész, a Sárvári Múzeum igazgatója.

Bakos Ágnes

Mayer László, a Vas Megyei Levéltár munkatársa válaszol.

Az információrobbanás hatásaként a kutatási témámban és a szakterületemen – levéltár- és történettudomány – megjelenő önálló kötetek, tanulmányok figyelemmel kísérése is nehézségekbe ütközik. Így mindig van pótolni való az olvasásban a szabadság ideje alatt is. Természetes, hogy ilyenkor a határterületek, az ismeretlenebb kutatási módszerek, a történetírói iskolák új eredményei, érdekességei kerülnek előtérbe. Ezek feldolgozása, integrálása nem mindig könnyű vagy szórakoztató feladat, de a felfedezés izgalma kárpótlást nyújt a „szenvedésért”. Nem vagyok egy kimondottan krimi rajongó, de szívesen veszem a kezembe azon szerzők műveit, akik a történelmi eseményeket ezen irodalmi műfaj keretében jelenítik meg. Szerb Antal vagy Umberto Eco egyes könyvei a feszes cselekménybonyolítás, a fordulatokban gazdag tálalásmód mellett az adott kor históriájának igényes megrajzolásával válnak a nyári melegben letehetetlen, üdítő olvasmánnyá.

Czirók Zoltán repüléstörténésztől kérdezem: Hol landolna a nyáron egy képzeletbeli szabadjegy birtokában?

A staféta következő vendége:

Czirók Zoltán repüléstörténész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!