Hétvége

2017.02.10. 15:25

Szenvedélyes gyűjtő lett belőle

Dr. Igazi Erika 150 darabos sajt- és vajtartó gyűjteményét állította ki.

Bálint Benedek

Egér, hattyú, tehén, csirke, de még bagoly formájú vaj- és sajttartót is láthatnak az érdeklődők a HSMK előcsarnokában megnyílt kiállításon. A közel 150 darabos gyűjtemény dr. Igazi Erika fogorvos szenvedélyének eredménye.

- A családunk kifejezetten rajong a tejtermékekért, a hideg vacsorákhoz mindig többféle sajtot vásárolok - bocsátotta előre a fogorvos. - Hat éve az egyik vacsoránál a fiam éppen vajat szeretett volna kenni a kenyérre. Ekkor derült ki, hogy nincs otthon vajtartónk, higiéniai okokból pedig nem akartam a vajat az eredeti csomagolásában tárolni.

A hölgyet nem hagyta nyugodni a hiány és akkor bejárta a környéket, hogy találjon egy tisztességes (porcelán, üveg) darabot, mert a műanyag dolgoktól irtózik. Azonban túrái során nem lelt rá a megfelelőre, s kétségeit megosztotta fogászati asszisztens tanulóival, akik a sikeres záróvizsga után köszönetképp egy porcelán vajtartóval lepték meg.

Dr. Igazi Erika rajong az állatos porcelán vagy épp kerámia sajt- és vajtartókért, a készletnek hamarosan polcrendszer készül
Fotó: Szakony Attila

- Hiába örültem, nem volt szívem befogni - mesélt tovább a fogorvos. - A következő héten elkísértem a férjemet a kanizsai bolhapiacra. Már az első alkalommal négy kiváló állapotú vajtartót vettem, és innentől kezdve nem volt megállás. Bár korábban, gyerekként sem vonzódtam a tárgyakhoz, most egy szempillantás alatt gyűjtő lettem.

A kanizsai bolhapiac mellett a nyáron Fonyódon árusító ócskásoknál is sikerült szép darabokat beszereznie, de Marcaliban, Miskolcon és a németországi utazásaikon is ezeket a tartókat kutatta. Alaposan beleásta volna magát történetükbe is, de sajnos nem talált megbízható szakirodalmat és forrást arról, hogy mikortól használták napi rendszerességgel ezeket a konyhai eszközöket a vaj vagy éppen a sajt tárolására.

- A történelem egy szeletéről tanúskodhat az a két csodálatos virágmintákkal díszített kerámia sajttartó, amit egy balatoni bolhapiacon találtam - folytatta. - Az árus szerint több generációt kiszolgált, s ő legalább százévesre saccolta. Az biztos, hogy jól kidolgozott, gyönyörű darabok, melyeket nagy becsben tartok. Ami természetesen a többire is igaz, az összesre nagyon vigyázok. Persze ebből a mára 150 darabosra duzzadt érdekes készletből mindössze kilenc van állandó használatban. A kanizsai otthonunkban hatot, míg a balatoni nyaralóban hármat cserélgetek. Eddig az étkezőben és a kamrában tartottam a tárgyakat, de a férjem azt ígérte, készít egy polcrendszert, amin sokkal nagyobb biztonságban lesznek, és átláthatóbbá válik a kezelésük is.

Dr. Igazi Erika most is külön rendszerezi a kerek aljjal rendelkezőket, az üvegből, a porcelánból és a kerámiából, no meg a rozsdamentes acélból készülteket.

- A nívós, több csillaggal rendelkező hotelekben használnak kagyló alakú kaviártartót, üvegkád betéttel és hozzá ezüst vajkést, melyhez ugyancsak egy piacon jutottam hozzá - mosolygott. - De egy fazekastól is vásároltam egyedi tartót a dödölle fesztiválon, míg a mostani HSMK-ban tartott kiállítás előtt néhány órával az egyik jó barátnőmtől két újabb csodás darabot kaptam ajándékba. Azért a legtöbbet még mindig a kanizsai bolhapiacról szerzem be, de előfordult az is, hogy vettem néhány újat a boltban. A porcelánok egyediek, az üvegből készültek között van kilenc egyforma, de például a tajvani gyártmányú csibe alakú, mini vajtartók kilógnak ebből a sorból.

Az „én hobbim” sorozat keretében megnyílt kiállítás a hónap végéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!