Hétvége

2016.04.29. 19:28

Szépen beszéli a magyar nyelvet

Az irodalom világában igazán otthon érzi magát, szavalatain keresztül mutatja meg, milyen is valójában.

Korosa Titanilla

Weinhoffer Péter nyolcadik osztályos, korát meghazudtolóan komoly fiatalember. Rendre jól szerepel versmondó versenyeken, nemrég pedig szép magyar beszédből is kiválóan vizsgázott.

Negyedik alkalommal vett részt a lenti Arany János Iskola diákja a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd versenyen, melynek idei országos döntőjében elnyerte az arany fokozatot. A balatonboglári megmérettetésen egy választott és egy kötelező szöveget kellett felolvasni a diákoknak. Mint azt Weinhoffer Péter elmondta: mintegy hatvanan vettek részt a versenyen, az előadásokból kiderült, tényleg a legjobbak jutottak el idáig.

Weinhoffer Péter a versenyen kapott oklevelekkel és az arany fokozatú Kazinczy-jelvénnyel
Fotó: Korosa Titanilla

– Az előadás úgy jó, ha a szövegmondás nem monoton, ha megvan a maga dallama és felkelti a közönség figyelmét, vagyis, ha nem egyhangú araszolás vesszők és pontok között – avatott be a szövegmondás mikéntjébe. – Egészen kicsi korom óta szeretek olvasni, már korán jól ment a felolvasás is, és szerettem volna a szövegeket hangosan is előadni – folytatta. – Az iskolában magyartanárnőmmel, Kovácsné Vidóczi Ritával készültünk a versenyre. A szép beszéd és a versmondás is nagyon fontos számomra. A szavaláskor úgy érzem, magamat tudom adni, amikor a verseket mondom, megmutatom belső énemet, hogy milyen vagyok valójában és ha ezt át tudom adni másoknak, az nagy öröm számomra.

Persze – mint mondja – a családi indíttatás is közrejátszik mindebben.

– Az egész onnan ered, hogy szüleim sokszor olvastak mesét kiskoromban – tette hozzá. – Azért is próbáltam meg a felolvasást, hogy élvezetesebbé tegyek egy mesét, vagy ugyanolyan szintre tudjam emelni, ahogy ők nekem elmondták.

Weinhoffer Péter igencsak kedveli az irodalmat, sokat olvas, főként olyan történeteket keres, amik egészek és átláthatók. Kedvenc költői Reményik Sándor és Ady Endre. Beszélt arról is, tudja, korosztályában és környezetében nem túl gyakori, hogy főként a fiúk ilyen komolyan foglalkozzanak a versekkel, a szép beszéddel.

– Elég baj, hogy a fiatalok nem nagyon mondanak verseket és nem olvasnak eleget – fejtette ki véleményét. – Ez róluk árulkodik, jellemükről és érdeklődésükről. Különcnek tekintenek-e? Igen, biztosan – állapította meg. – Érzem, tapasztaltam, volt időszak mikor nem esett jól, viszont az jó érzés, hogy megmutattam magamnak, mire vagyok képes. A Kazinczy-versenyen elért eredményemre is büszke vagyok, úgy érzem kiadtam magamból a maximumot és meg lett az eredménye.

Weinhoffer Péter ősszel Zalaegerszegen a Zrínyi-gimnáziumban folytatja majd tanulmányait. Az irodalom világától továbbra sem szeretne elszakadni, hiszen ebben érzi otthon magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!