Hétvége

2017.02.10. 16:20

Szépségek és feszültségek a képeken (18+)

Zalai alkotó képe is szerepel a díjazottak között a 3. Pannonia Reflections nemzetközi fotókiállításon.

Gyuricza Ferenc

„A fénykép nem csak dokumentál, s nem is a világ precíz képének megörökítésére hivatott: események, életszerű pillanatok rögzítése mellett képes érzelmi állapotok, hangulatok, formai-dekoratív élmények megjelenítésére is.”

A lendvai fotókiállítás magyar vonatkozású képei. Az egyik díjazott: Törköly Joe –A tenger

Eifert János, a világ legjelentősebb szakmai szervezetei által többszörösen kitüntetett, nemzetközi hírű magyar fotóművész mondta mindezt a 3. Pannonia Reflections kiállítás kapcsán. A Lendván, a Galéria és Múzeumban látható tárlat nem egyszerűen egy újabb fotókiállítás, hanem egyben a kivonata annak a kifejezetten rangos, s a szakmai szervezetek által is elismert nemzetközi pályázatnak, amit - mint a címe is kifejezi - már harmadik alkalommal hirdetett meg a Pannonia Fotográfiai Társaság. A még tavaly augusztusban közzétett új pályázatra 48 országából 360 alkotó küldött be összesen 4419 képet. Ezek közül egy háromfős szakmai zsűri döntése alapján 71 fotó kapott díjat vagy elismerést.

Újhelyi Zsolt –Scratch (Karcolat)

- A zsűri napokon át dolgozott, hogy a beérkezett képek kategóriánkénti és egyesével történő gondos átnézésével, 1-9 között adható pontozásos értékeléssel leszűkítse körülbelül ezerre, majd újabb értékeléssel és némi vitával a díjazott képek kiválasztása is megtörtént - foglalta össze az értékelés folyamatát Eifert János, aki egyben a zsűri elnöke is volt.

- A képek elbírálásánál nem a saját ízlésünket érvényesítettük, hanem próbáltunk helyet adni a különböző művészi felfogásoknak, stílusoknak, illetve azon tendenciáknak, melyek a világ különböző országaiban, kultúráiban gazdagon virágoznak. Ezért a kiállított képek, köztük természetesen a díjazottak is - rátekintést adnak a világra, melynek szépségei és feszültségei a fotográfia nyelvén, esztétikai, illetve technikai eszközökkel megformálva művészetként jelennek meg.

Újhelyi Zsolt –Naplopó

Eifert János azt is elmondta, míg korábban élesen elvált az amatőr és a professzionista státusz, ez napjainkban, amikor a képből, mint műalkotásból indulunk ki, már csak érdektelen mellékkörülmény. A tehetség ugyanis az önképzés és a tapasztalat útján is képes a mesterség-művészet eszközeit megszerezni, s azt magas szinten birtokolni. Azt megállapítani, hogy ki hogyan fényképez, vagyis a fotósok megmérettetésére ma a nyilvánosság előtti megjelenés, a pályázatokon és a kiállításokon való megjelenés tűnhet az egyik legalkalmasabb eszköznek.

- Egy 1859-ben megrendezett párizsi tárlaton, ahol a fotográfia történetében első alkalommal mutatták be önálló szekcióban alkotásaikat a fényképezők, 148 kiállító szerepelt - idézve fel Eifert János. - Ma a Kodak felmérése szerint naponta körülbelül egymilliárd felvétel készül fényképezőgéppel és mobiltelefonnal a világ különböző pontjain.

Kerekes István ugyancsak díjazott fotója, a Gábor cigány

A Pannonia Reflections kiállításról és pályázatról Davor Dolencic, a szervező egyesület elnöke beszélt. Mint mondotta: a kiállításra nyílt pályázat útján lehetett jelentkezni, s ezzel a lehetőséggel ma már a világ minden tájáról élnek a fotózást hobbi vagy művészi szinten űző alkotók. Olyan, kifejezetten egzotikus országból is érkeztek pályaművek, mint Katar vagy Kína, de a közép-európai térség is igen jelentős mértékben képviseltette magát, így szlovén és magyar alkotók is szép számban akadtak. A tárlat zalai aktualitását pedig az adja, hogy Újhelyi Zsolt, a Kanizsa Fotóklub tagja is díjat kapott a Scratch című képéért.

A Pannonia Reflections kiállítás az első évben még sokkal szerényebb körülmények között, és jóval kevesebb beérkezett pályaműből összeválogatva került megrendezésre. Az eltelt két év során azonban rangja lett a pályázatnak, ezt elsősorban a beérkezett fényképek színvonalának köszönhették a szervezők. Eifert János azt is mondja, egy fotókiállítás elsősorban attól válhat rangossá, hogy mely' nemzetközi szakmai szervezetek vállalják felette a védnökséget. A lendvai pályázat - és így értelemszerűen a kiállítás is - három fotóművész szövetség, az egyik legnagyobb és legrangosabb szakmai szervezetként nyilvántartott FIAP (vagyis a Fédération Internationale de l'Art Photographique), illetve a PSA (Photographic Society of America) és a FZS (Fotografska zveza Slovenije) védjegyét is magáénak tudhatja. Ez a tény önmagáért beszél.

Kerekes István –Egy máramarosi történet

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!