Hétvége

2017.02.03. 15:15

Széttörve: egy férfi, 23 személyiség

M. Night Shyamalan karrierje szépen indult (Hatodik érzék, A sebezhetetlen), aztán csúnyán megbicsaklott.

Péter Zsombor

Az abszolút mélypont a Will és Jaden Smith-szel forgatott pocsék látványfilm, a Föld után volt. Azóta kicsit más vizekre evezett és kis költségvetésű horrorokhoz, thrillerekhez adja a nevét, mi több, rendezett is egyet, a Látogatás pedig teljesen korrekt alkotás lett. Maradt ezen a vonalon, de most kicsit ambiciózusabb volt, s megszületett a Széttörve című film.

Három fiatal lány gyanútlanul tart haza egy szülinapi buliból, amikor egy férfi elrabolja őket. A lányok egy alagsori szobában ébrednek, Dennis (James McAvoy) névre hallgató elrablójuk pedig egyre furcsábban kezd viselkedni. Kiderül, hogy skizofrén és 23 személyiség lakozik benne, mindegyik más jellem. Az egyik lány, Casey (Anya Taylor-Joy) igyekszik összebarátkozni vele, hogy a férfi gyengeségét kihasználva megszökhessen.

Shyamalan nem szórakozik, már az első percekben megtörténik a rablás, a karaktereket pont e szituáció okán ismerjük meg tüzetesebben. Elsőre úgy tűnhet, hogy végig egy alagsorban maradunk, de erről szó nincs. Dennis rendre meglátogatja orvosát, aki igyekszik megfejteni a férfi összes személyiségét, egyúttal azoknak a veszélyeit. Érdekes témák kerülnek elő a skizofréniáról, de Shyamalan nem lélekbúvár pszichodrámát akart készíteni, hanem egy kicsit más aspektusú bizarr thrillert.

James McAvoy nyomasztó játékra hívja a nézőt a thrillerben

Dennis 23 személyiségéből négyet-ötöt látunk, de zavarodottsága így is tökéletesen érződik. Ez főként James McAvoy játékának köszönhető, aki mindent kihoz a szerepből. Ha kell, megfagy az ereinkben a vér, amikor Dennisként fenyeget, máskor nevetünk esetlenségén, miközben dubstepre táncol és csajozni próbál a 9 éves Hedvig bőrében. McAvoy uralja a filmet és gondoskodik róla, hogy jól szórakozzunk. Shyamalan pedig jól láthatóan játszik a feszültséggel, és remekül teszi. Az izgalmas, nyomasztó részeket mindig egy érdekes terápiás beszélgetés követi, hogy aztán újra a feszültség domináljon. A bravúros operatőri munka nemkülönben emeli a színvonalat. Az utolsó harmadban a film átcsap horrorba, s ezért nagyon megosztó a Széttörve. Nem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet ez a szál, de volt benne ráció az addig elejtett morzsák és főleg a zárás alapján.

Túlzás azt állítani, hogy Shyamalan a régi fényében tündököl, filmjéről mégis elmondható, hogy nem mindennapi thriller érdekes sztorival s egy zseniális James McAvoy-alakítással. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!