Hétvége

2016.08.18. 15:32

Színvonalgyilkosság pénzért

Személy szerint sokkal közelebb áll hozzám a DC képregényvilága, mint a Marvelé. Épp ezért nem akartam elhinni, hogy az Öngyilkos osztag rosszul sikerült. Öngyilkosaink azonban nagyon csúnyán lejáratták magukat.

Péter Zsombor

A történet szerint, egy Amanda Waller (Viola Davis) nevű kormányügynök rablókból és gyilkosokból verbuvál csapatot, hogy egy szupertitkos akció keretében mentsék meg a világot. Persze az osztagnak össze kell kovácsolódnia, és talán még az is kiderül, hogy nem is olyan gonoszok.

A Marvelt próbálja másolni, ahelyett, hogy a saját útját járná

Az Öngyilkos osztag legnagyobb hibája, hogy átverésre épül. Miért mondom ezt? A filmet azzal hirdették, hogy a főszereplők negatív karakterek, rossz emberek, akik mégis jót fognak cselekedni. Ámde hiába van gyilkosokról szó, de az önérzet mindegyikben megvan, és nem nagyon kell győzködni őket vagy moralizálniuk, hogy mit tegyenek. A gonoszságuk kimerül annyiban, hogy őrültködnek, fegyelmezetlenek és csúnyán néznek. A másik baki a végletekig elcsépelt világmegmentéssel kapcsolatos. Nem igaz, hogy annyi kreativitás nincs az írókban, hogy az antihősök esetleg magukat mentsék, vagy érdekből csinálják az egészet, ordítana egy csavarosabb történetért ez az alapanyag. Az Öngyilkos osztag így egy végtelenül gyáva filmmé válik, ami szembeköpi saját magát és annyiban különbözik többi társától, hogy az itt szereplők kicsit nagyobb különcök. A nézőt pedig butának nézik és egy újabb sablonos mozit kapunk, holott ennek ellentettje lett beígérve. Térjünk ki a karakterekre. Deadshot (Will Smith) és Harley Quinn (Margot Robbie) kivételével mindegyikük felszínes. Ők ketten kapnak egy kicsit hosszabb háttérszálat, a többieket pedig pár mondatban elintézik, holott ennél több potenciál lenne Bumerángban, Diabloban vagy Killer Crokban is. Muszáj megemlíteni a másik húzónevet: Jokert (Jared Leto). Az egy dolog, hogy szerepel nagyjából 10 percet, de annyira jelentéktelenné silányul, hogy emiatt már tényleg kinyílik a bicska az ember zsebében. A képregényvilág talán legkarizmatikusabb gonoszáról beszélünk, akit ledegradáltak egy mezei gengszterré, így csak a külseje feltűnő. Semmi stílusa, csak vihog és meg akarja menteni Harley-t, miközben ránk próbálja erőszakolni, hogy mennyire őrült. Nos, nem az, csak egy rosszul megírt, felszínes félkész karakter. Olyan, mint maga a film.

Nem akarom csak ostorozni a filmet, vannak remek pillanatai, Deadshot és Harley korrekt karakterek, de mint mondtam mindenkiben lenne potenciál. Az akciók látványosak, a hangulat olykor képes megfogni az embert, egy-egy poén is ül. Sajnos ez nem kompenzál sokat és hiába képes szórakoztató lenni, a nyár legjobban várt filmje így csak a nyár legnagyobb csalódása lett. Akartam szeretni és egy darabig működött is, de aki megnézi, rá fog jönni, hogy az Öngyilkos osztag egy félkész, felszínes projekt, ami a Marvelt próbálja másolni, ahelyett, hogy a saját útját járná. Nem mer kockáztatni, a bevett sablont követi és átveri a nézőt, Hollywoodot pedig ezért éri millió támadás, mert ha pénz van, akkor ki érdekel a minőség. Öngyilkosaink pedig feláldozták magukat a színvonal oltárán a pénz miatt.

Címkék#mozi#film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!