Hétvége

2017.07.14. 12:47

Lehet és kell is nemet mondani - Valóra váltott egészség Balatongyörökön

Nemet mondani jogos önvédelem: megvéd attól, hogy az ember olyan helyzetekbe kerüljön, ami neki nem jó. Ezt dr. Dévai Margit pszichológus mondta Balatongyörökön, a Valóra váltott egészség programsorozatban. Az idei eseményen nemcsak a testi egészség, hanem a lelki egyensúly megteremtése is fontos téma volt.

Keszey Ágnes

Ahogy a szervező, dr. Idrányi Zoltánné Pátzay Anna fogalmazott: olyan programokra várták az érdeklődőket, melyek az ember előrejutását szolgálják. Szó volt például az önértékelésről, az önbecsülés növeléséről és hogy mennyire fontos az, hogy nemet is tudjunk mondani. Nincs egységes recept arra, hogy mire ne mondjunk igent: adott személy és adott helyzet dönti el. Iránymutatás azonban van.

- Amikor úgy érezzük valamiről, hogy nem akarjuk, vagy úgy érezzük, hogy ha megcsináljuk, az nekünk rossz, akkor kell nemet mondani. Viszont az emberek félnek attól, hogy ha nemet mondanak, elveszítik a kapcsolataikat. Viszont ha nem mondanak nemet, akkor betegek lesznek. Ennek hosszú a folyamata, most a végeredményt mondtam: olyan lelki feszültségeket indukál, amelyek a testünkre is kihatnak.

A testünk jelzéseket is ad: ha újra hallom, hogy ezt vagy azt csináld meg, ráz a hideg, jön a fejfájás, azzal szembesülök, hogy kék-zöld vagyok, mert mindennek nekimegyek. A legvégén pedig olyan betegségek ütik fel a fejüket, melyeknek lelki oka van. Meg kell tanulni úgy nemet mondani, hogy ne veszítsük el a kapcsolatainkat, ugyanakkor ne menjünk bele olyan helyzetekbe, ami nekünk nem jó. Ha nem mondunk nemet, áldozatok leszünk vagy balekok - elemezte a pszichológus, aki a nemet mondás módját is megismertette közönségével, s ilyen tréningeket is vezet.

Önismeretről, a lelki egyensúly megteremtéséről is szó volt a balatongyöröki rendezvénysorozat előadásán. Képünkön Király Julianna, dr. Dévai Margit és dr. Idrányi Zoltánné Pátzay Anna Fotó: Keszey Ágnes

- Ha egy nagyszülő, szülő vagy pedagógus elsajátítja, a gyereket is meg tudja tanítani. Mint ahogy megtanítjuk késsel-villával enni, ugyanúgy meg tudjuk tanítani olyan lelki módszerekre, melyek hasznára válnak. Én mindig azt szoktam mondani, hogy a saját életében mindenki pótolhatatlan. Ha valaki meg tudja őrizni önmagát, azzal képes a legtöbbet adni. Sokszor a családtagjainknak is nemet kell mondani.

És kinek mond az ember legnehezebben nemet? A szeretteinek. Holott ha az egyik kezemmel elveszek valamit, nemet mondok, a másikkal visszaadom, mert kiegyensúlyozott nagymama, anya, feleség válik belőlem, s a családtagok élete ettől jobb lesz - hangsúlyozta dr. Dévai Margit.

Az előadást lányával együtt tartotta, az energiagyógyász és angyalterapeuta Király Juliannával, aki ezoterikus módszereket is megosztott hallgatóságával.

- A testi-lelki egészségünk függ attól, hogy tudunk-e nemet mondani. Én hiszek abban, hogy minden embernek van feladata a Földön és ez nagyon sokszor spirituális feladat. A spirituális beállítottságú emberek gyakran altruisták, saját magukat teszik a sor végére, mert nem tudnak nemet mondani.

Ennek következtében nem képesek elvégezni azt, amiért a Földön vannak, ami emeli az egész emberiséget, akár kicsi, akár nagy mértékben - részletezte az alternatív gyógyító. Hozzátette: ha pszichológiai szempontból nézzük, akkor is alapvető emberi igény, hogy meghúzzuk a határainkat. - Az olyan embereknek nagyon nehéz, akik egész életükben arra szocializálódtak, vagy úgy alakult az életük, hogy nem mondanak nemet. De fontos megtanulni.

Általában jellemző, hogy amikor már nagyon feszül a húr, a legnyuszibb ember is tud nemet mondani, és akkor robban. De ez senkinek nem jó.Szavai szerint a legelső és legfontosabb, hogy őszinték legyünk magunkhoz, és valljuk be magunknak, ha valamit nem akarunk.

- Lehet, hogy kedves ember vagyok, de nagyon nehezemre esik megtenni, amire most megkérnek. Ez az első lépés: magunkban tisztázzuk, hogy ezt a dolgot nem szeretnénk megtenni. Ez a legnehezebb. Olyan helyzetekben könnyű, amikor ösztönösen nemet mondunk. De amikor már az a gondolat üti fel a fejét, hogy megígértem, ezt várják tőlem, mit gondolnak rólam, nem fognak szeretni, valójában viszont úgy érzem, hogy én ezt nem akarom, ezt be kell vallanom magamnak, s utána már könnyebb.

Persze adódik az ember életében olyan helyzet, amikor azt hiszi: amire kérik, meg is akarja tenni, bár nem őszinte akaratából, hanem külső elvárások miatt.

- Akkor az történik, hogy frusztráltak vagyunk és dühösek. Ez mindig jele annak, hogy valakinek vagy valamilyen helyzetre nem mondtunk nemet. Lehet, hogy valaki nem akar egy műsort nézni, nem akar egy könyvet elolvasni, nem akarja újra és újra ugyanazokat a köröket futni az életében, de nem mond nemet, és nem dönt úgy, hogy másik utat választ.

De ha valaki már próbálgatja az elutasítást, előbb-utóbb szembesül a dilemmával, hogy vajon mire mondjon igent.

- Addig nem tudunk igent mondani, amíg nem mondtunk nemet. Ha tele van a szobám olyan bútorokkal, amik nem tetszenek, nem lesz hely azoknak, amiket akarok. Az időnk, a nap huszonnégy órája, az energiánk véges: nem tudunk időt adni magunknak is és másoknak is.

Egy idő után el kell kezdeni dönteni, hogy mire mit válaszolunk. Ha nemet mondok sok mindenre, akkor tudok igent mondani sok mindenre, mert megvan a helye. Ám meg is fordíthatjuk a kérdést, s nézhetjük a másik szemszögéből: ha valaki sokszor nemet mond, arról könnyen elterjedhet, hogy önző.

- Az egyik legnagyobb spirituális mester, akit nagyon szeretek, azt mondja: igen, legyünk önzők. Ez nagyon érdekes. Vajon az-e az önző, aki úgy ad, hogy nem akar adni, vagy az önző, aki nemet mond ötször és másik öt alkalommal úgy ad, hogy szívéből ad?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!