Hétvége

2017.07.21. 16:15

Balaton és szabadság - Élmény a művészet a MŰSZAK idején

Balaton, színek, formák, szabadság. Idén is dolgozott, pontosabban alkotott a MŰSZAK.

Keszey Ágnes

Képzeljünk el egy kertet, melyet nemcsak zöldségek, gyümölcsfák és virágok gazdagítanak, hanem a fák mellett, levelek közt megbúvó művészeti alkotásokra is rálelhet a benne sétáló. De nem muszáj csak elképzelni. Be is térhet a látogató a már évek óta megrendezett MŰSZAK idején, amikor is nemcsak az alkotás folyamatába tekinthet be bárki, hanem számtalan kulturális program résztvevője is lehet. Takács Ferdinánd és Takács-Szencz Lívia a szervezője és a házigazdája a Művészek Szabad Alkotóközössége művészeti piknikjének, mely ugyan már véget ért, de az itt született műveket még vasárnapig meg lehet csodálni. Idézzük fel, hogy születtek a szabadság és a Balaton ihlette alkotások - hiszen ez volt az idei mottó.

 

- A szabadság egyrészt abban jelenik meg, hogy mindenki szabad akarata szerint dolgozott. Van, akinél megjelenik a Balaton és a szabadság is. De ez nem feltétlenül együtt értendő, maga a szabadság a lényeg. A Balaton azért került mellé, mert Halápy Jánosra emlékezünk. Az én ifjúkoromban a Balaton a kötetlen szabadságot jelentette - elemezte az ihletadó forrást Takács Ferdinánd.

Pontosan egy hete, a MŰSZAK nyitányaként az említett alkotó, az ezerarcú Balaton festője, Halápy János előtt tisztelegtek egy kamarakiállítással. Az ő művészete ihlette a szerdai akciófestészetet, közben Halápy életútját mutatta be Major Katalin művészettörténész. Különleges élmény részesei lehettek a jelenlevők: három festőművész közösen, átlátszó felületre festett.

 

- A közönség látta, hogy megy fel a festék. Arra is oda kellett figyelniük, hogy amit az egyik oldalon megfestettek, a másik oldalon is harmonizáljon. Jól megfogták, összefoglalták a tó roppant változó színvilágát. Látszik, hogy szeretik a Balatont, csodálatosan megoldották a feladatot - összegezte Takács Ferdinánd.

Egyszerre ötvöződtek a célok: jelenjen meg a Balaton, Halápy János, de a művészek egyedi stílusa is, fontos volt az egymásra való odafigyelés és hogy a közös alkotás harmonikus legyen. De vajon hogy élték meg mindezt az alkotók?

- Újszerű, de nagyon érdekes volt az üvegre festés. Teljesen máshogy viselkedik, mint a vászon. Amit legelőször ráteszünk, az ott marad, már nem lehet változtatni, átfesteni. Amikor úgy éreztük, hogy még javítani kell, megfordítottuk. Nekem ez volt a legérdekesebb: akkor egy egészen más képet láttunk, mint amit addig hátulról - mesélte Horváth Melinda.

- Az első vonást én tettem fel. Alig mertem végighúzni az ecsetet az üvegen, arra gondolva, hogy az egy stabil felületet képez a szemben lévő oldalon. Nem félelem volt bennem, inkább attól tartottam, hogy valami megváltoztathatatlant húzok, és nem valósul meg az a koncepció, amit megbeszéltünk. Én egy kis paradoxont is érzek: hiszen Balatonról és szabadságról beszélünk, de az üvegre festésnél épp a szabadság, ami csorbul, erről beszélt Melinda. Számomra az volt izgalmas, hogyan lehet a szabadságot és a technikai kötöttséget összeegyeztetni. Jellemző a MŰSZAK történetére, hogy mindig újat, izgalmasat, érdekeset keres, olyan területét akarja megmutatni a művészetnek, ami igazából itt van köztünk. Itt vannak a lehetőségek és módozatok, csak fel kell hívni rá a figyelmet - elemezte Illésné Major Julianna.

- Számomra a legérdekesebbek az első vonások voltak, amikor megváltozott a kép. Addig mi is szabadon láttuk a hátteret és visszatükröződve önmagunkat is. Olyan volt, mintha egy szemüveget tettek volna elénk: megjelentek a színek és a formák. Úgy éreztem az alkotás folyamán, mintha az anyag, amire festünk, egy tiszta, átlátszó lélek lenne, amit mi személyesítünk meg: a magunk szín- és formavilágát próbáltuk felvinni rá - öntötte szavakba Takács-Szencz Lívia.

Az akciófestészetet irodalmi est követte, dr. Cséby Géza, Drenkovics Tibor, dr. Lángi Péter és Serdar Ünver verseit tolmácsolta Horváth Péter. Több irodalmár is jelen volt az eseményen, melyen bemutatták Cséby Géza irodalomtörténész Festetics Györgyről szóló kötetét, s tárlat nyílt a szerb Dragan Jovanovic-Rile műveiből. A kulturális élményekben gazdag estet még két alkotó nap követte, pénteken zárult a MŰSZAK. S megnyílt az említett, vasárnapig látható tárlat az itt készült művekből, a programon fellépett a Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnázium Irodalmi Köre. Majd az irodalmárok, képzőművészek és művészetkedvelők diskurzusa következett, piknikhangulatban, árnyas fák alatt, műalkotások között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!