Hétvége

2017.07.21. 12:17

Veterán fényírók - Egy szepetneki gyűjtő kincsei

Vajon mihez kezd az ember 80 patinás fényképezőgéppel az otthonában?

Horváth-Balogh Attila

Természetesen, gyönyörködik bennük, mint ahogy ezt a szepetneki gyűjtő, Szentgyörgyi-Godena Ivett is teszi. A hölgy gyűjteményéből a dél-zalai település IKSZT-jében nyílt Pusztafi Attila autodidakta fotós fényképeivel közös kiállítás a minap.

– Az első régi gépemet még az apósomtól kaptam, ez egy Polaroid Color Pack 80-as volt – bocsátotta előre Szentgyörgyi-Godena Ivett.

– Aztán elkezdtem én is fényképezgetni és folyamatosan jöttek az újabb és újabb relikviák, barátoktól, ismerősöktől, nem egyszer családi ereklyék kerültek így a birtokomba. S nem csak hazánkból, hanem még Németországból is kaptam  fényképezőt. Ide, a kiállításra most 66 darabot hoztam a gyűjteményemből, otthon összesen olyan 75-80 darab lehet.

Ivett elárulta: több különleges típus is van a repertoárban, de a legkedvesebb számára egy 1965-ös Pajtás gép, az eredeti blokkal és a hozzá járó használati utasítással, a gyári dobozában. Számára az a legértékesebb, bár nem a legrégebbi. Ezt a megtisztelő címet két „harmonikás” fényképezőgép érdemelte ki a 30-as évekből.

– A gyűjtemény gépeinek több, mint a fele működőképes – folytatta Szentgyörgyi-Godena Ivett. – Egyébként azt gondolom, sokan nem is tudják, micsoda kincs van, pontosabban már csak volt a birtokukban, amikor egy-egy régi gépet eladnak. Persze, ma már sokkal inkább eszmei értékről beszélhetünk, mint anyagiról, hiszen nem igazán használ senki sem tekercses filmeket a digitális korszak beköszönte óta. Magam is digitális géppel dolgozom szívesebben, aminek a legnagyobb előnye, hogy az exponálás után azonnal látható, hogyan sikerült a fénykép S még valami: a digitális kép kinyomtatása sokkal kevesebbe kerül, mint a hagyományos film előhívása.

Ivett elárulta azt is, mi hiányzik még a gyűjteményből. Azt mondta, nagy álma, hogy egyszer be tud szerezni egy működő fotóboxot.

– Ezek több szempontból is érdekesek, a laikus számára a legszembetűnőbb, hogy olyan, mint egy doboz, a keresőbe pedig felülről kell belenézni – magyarázta. – Van egy Zeiss-fotóboxom, ebből a típusból létezik még ma is működő, ezek 6x6-os filmre dolgoztak.

Megtudtuk tőle továbbá, az ismerősökön, barátokon kívül még az interneten, az online piactereken keresztül, valamint a nagykanizsai bolhapiacról tudja gyarapítani gyűjteményét.

Ivett végül mutatott még egy „különlegességet”:

– Itt van ez a „szépség” a nyolcvanas évekből – vett kézbe egy lapos, téglaformájú gépet. – Amint látható, ez rózsaszínű. Szerintem kegyetlenül csúnya, pedig abban az időben ezek nagyon kedveltek voltak – természetesen, főleg a hölgyek körében...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!