Hévíz

2015.02.02. 20:37

Magyar érték a hévízi tó

Hévíz – Három új hungarikummal büszkélkedhet az ország; a hévízi tó és a tradicionális gyógyászat pedig a Magyar értéktárba került.

Keszey Ágnes

Az első teljes, magyar nyelvű bibliával, a Vizsolyi Bibliával, a IX-XI. századi magyar íjjal és a szegedi fűszerpaprika őrleménnyel gyarapodott a ma már 45 tételből álló hungarikumok listája.

Többlépcsős folyamat, míg egy magyar sajátosság hungarikummá válik: először a települési, vagy a külhoni magyarság, esetleg az ágazati értéktárba kerül, majd - jelentőségéhez mérten – a megyeibe, onnan pedig a Magyar Értéktárba: az ebben szereplő kiemelkedő nemzeti értékek pedig hungarikummá válhatnak. A hévízi tó és a gyógyászat a napokban került be Magyar Értéktárba, az indoklás szerint: a tó Magyarország természeti csodája, 4,5 hektáros felületével Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava, melynek vízkészlete 3 naponta kicserélődik. A tó híre bejárta az egész világot, annak minden tájáról érkeznek gyógyulni –, és pihenni vágyók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!