Hévíz

2017.05.25. 18:35

A hősökre emlékeztek

HÉVÍZ Egykori egregyi és hévízszentandrási katonákra, polgárokra emlékeztek a hősök és áldozatok napján a tiszteletükre létrehozott parkban csütörtökön Hévízen.

Péter B. Árpád

Beszédében Papp Gábor polgármester kijelentette, mindig szomorú látni a sorakozó fejfákat, mementóit a világháborúk értelmetlen pusztításának, a hatalomszerzési vágy önös, mindenkin átlépő, mindent eltaposó, embereket bábuként kezelő és mozgató rombolásának.

Tisztelet. Balról Ferenczi Zsófia, Ferenczi Borbála, Takács Zoé, Lázár Vince, Peresztegi Donát és Papp Gábor helyezi el a babérkoszorút az egyik hősi mementón Fotó: Péter B. Árpád

A városvezető emlékeztetett: az első világháborúba induló emberek még önként, dallal, muzsikával vonultak be, de a világégés fájdalmas tapasztalatai miatt a második nagy háborúba már sorozni kellett, így tettek Hévízen is, ahonnan később több zsidó származású polgárt is elhurcoltak a náci haláltáborokba. A város egészségügyi intézménye előbb a németek, majd az oroszok hadi kórházává vált, frontvonal húzódott itt, bombák zuhantak, s a bombázások polgári áldozatokat is követeltek, fogalmazott Papp Gábor.

Az emlékező beszéd után az egregyi óvodások műsora következett, majd a képviselő-testület tagjai koszorúztak, végül a polgármester a gyerekekkel közösen babérkoszorúkat helyezett el a hősi mementókon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!