Hévíz

2015.05.27. 15:53

Az irodalmi díj ezúttal egy történelmi novelláért járt

Hévíz - Szántó T. Gábor író, költő, a Szombat című zsidó politikai és kulturális havilap főszerkesztője kapta idén a város irodalmi díját.

Péter Árpád

Az elismerést, immáron harmadik éve, a Hévíz folyóirat szerkesztőinek javaslata alapján ítélik oda, s ahogyan Cserna-Szabó András fogalmazott, ez nem életműért jár, hanem „az elmúlt év legsúlyosabb, legértékesebb" írásáért. S vita sem volt: Szálinger Balázs főszerkesztővel közösen Szántó T. Gábor A leghosszabb éjszaka című novelláját választották, amely a kitelepítések időszakáról szól. Pontosabban egyetlen éjszakáról.

- Századnyi magyar történelmet sűrít bele pár oldalba – fogalmazott „laudáció helyett" Cserna-Szabó András. – Egy nap története, de szinte benne van az egész közép-európai huszadik század. Felvidéki magyar sors, magyarországi sváb sors, egy félig kiejtett szó: zsi..."

A Hévíz Irodalmi Díjat Papp Gábor adta át Szántó T. Gábornak. Fotó: Péter Árpád

Papp Gábor, Hévíz polgármestere kiemelte: a 2011 óta új koncepcióval működő folyóirat ma már szerte az országban és a határokon túl is ismert és népszerű, s viszi a város hírét, így jó szívvel emelték kitüntetéseik sorába a Hévíz Irodalmi Díjat.

Szálinger Balázs főszerkesztő pedig leszögezte: a folyóirat támogatása és az elismerés adományozása kapcsán is jól látszik, mennyire fontos Hévíznek a kultúra, s a város mennyit tesz azért, hogy ezen a téren is kiemelkedő és országosan pozitív példa legyen.

A Hévíz Irodalmi Díjat Papp Gábor adta át Szántó T. Gábornak. Fotó: Péter Árpád. Fotó: Péter Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!