Hévíz

2016.04.29. 19:56

Eljöttek a békeidők - Korhű jelmezes felvonulással kezdődött Hévíz ünnepe

Hévíz – Minden korábbinál többen öltöttek békeidős jelmezt az elmúlt évszázad elejét idéző felvonuláson, amellyel megkezdődött a fürdőváros születésnapját ünneplő programsorozat.

Varga Lívia

A vidám belvárosi menetben apácák, orvosok, tisztviselők, urak és dámák, valamint pilóták, kertészek, mutatványosok s békebeli polgárok lépdeltek zeneszóra, a sorfalat álló több ezres tömeg között.

A látványos kavalkáddal Hévíz a múltjára emlékezik, arra az időszakra, amikor a település elindult a polgári fürdővárossá válás útján.

Hévízi polgárok a múltból a város sétálóutcáján. Bencze János, Lilien és Szófia, valamint édesanyjuk, Bencze-Németh Alexandra
Fotó: Péter B. Árpád

Idén valamennyi városi intézmény és a helyi civil szervezetek képviselői jelmezt öltöttek, így a kíváncsi publikum láthatta például a Boldogasszony Rend apácáit, az Elemi Népiskola diákjait, a Festetics Szalon kultúraszervezőit és a Hévízfürdői Kvártélyadók előkelőségeit. Ezzel, a szervezők szándéka szerint, bemutatták a várost, annak értékeit, és azt, hogy Hévíz nemcsak a természeti vagy épített környezetet jelenti, hanem az itt élőket, itt dolgozókat, mindazokat, akik a településért tenni akarnak. A Boldog Békeidők Hévíze nyitóeseményét, a korhű menetet a hagyományoknak megfelelően Papp Gábor polgármester és családja vezette, őket a tisztviselők követték.


A programra ünneplőbe öltözött a város is, a felvonulók útját több mint 30 ezer tulipán és legalább ennyi árvácska szegélyezte, tudtuk meg Laczkó Máriától, a Gamesz vezetőjétől. A városüzemeltető cég munkatársai idén először öltöttek jelmezt, bemutatva a társaság sokrétű tevékenységét. Volt köztük szobalány, kertész, könyvelőkisasszony és direktor is.

A boldog békeidős menetet a Happy Dixieland Band vezette, táncosokkal kiegészülve
Fotó: Péter B. Árpád

A Boldog Békeidők Hévíze rendezvénysorozat már csütörtökön megkezdődött a Seress Rezső-emlékesttel a Deák téri nagyszínpadon. A hivatalos nyitányt azonban a felvonulás jelentette, amelyet, mint hat éve mindig, a Happy Dixieland Band vezetett. Az együttes ezzel ünnepelte születésnapját, hiszen az első békeidős rendezvény apropóján alakult. Hévíz hivatalos zenekara este fellépett a dixie-gálán is, mások mellett a Molnár Dixieland Banddel együtt.

A programsorozat vasárnapig tart, számos látványossággal, érdekességgel, így például a gasztronómiai és kézműves vásár árusai is korhű ruhákba öltözve kínálják portékáikat. Ma este az Operettszínház és a Rajkó zenekar, vasárnap az ExperiDance szórakoztatja a közönséget, s a zárónap délelőttjén ünneplik a város születésnapját, amelyen átadják Hévíz idei kitüntetéseit. A következő két napban verklimuzsika, fotószínház és népi játszótér is várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!