Hévíz

2016.07.11. 19:57

Elkerülte a busz az utasokat?

Hévíz - Kellemetlen hévízi kirándulásban volt része zalaegerszegi olvasónknak nemrég. Köcse László arról számolt be, hogy július 1-jén, pénteken délután Hévízről szeretett volna Zalaegerszegre utazni a menetrend szerint 16.40-kor induló járattal. Körülbelül tizenöten várakoztak az állomáson a buszra, ám az nem érkezett meg.

Arany Gábor

Tájékoztatást nem kaptak, a forgalmi iroda 16-kor bezárt, az ott olvasható telefonszámokon pedig senkivel se sikerült kapcsolatba kerülniük. Csak a 18.10-es járattal jutottak haza, bár addigra többen taxit béreltek.

A panasz miatt a járatot működtető Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központtól kértünk tájékoztatást. Válaszukban az áll, hogy az érintett autóbusz-vezető meghallgatása, továbbá a rendelkezésre álló forgalmi adatok, az autóbusz tachográf korongja, a jegyszalagon rögzítettek alapján megállapítható, hogy július elsején a 16.40-kor Veszprémből Hévízen át Zalaegerszegre közlekedő járat - a Balaton-parti forgalmi torlódások miatt - a menetrendhez viszonyítva 10 perc késéssel indult Hévízről. A válasz szerint a pályaudvar elrendezéséből adódóan előállhat az a helyzet, hogy a késéssel érkező járat kocsiállására közben már beáll a következő, pontosan induló járat, s ezért a mögé besoroló autóbusz érkezése és továbbindulása elkerülheti az utasok figyelmét. A hasonló esetekben javasolják, hogy az illetékes forgalmi szolgálatnál érdeklődjenek telefonon (ezek elérhetősége az autóbusz-állomáson megtalálható), ahol információt tudnak adni a jármű helyzetéről, illetve várható késéséről. Hévíz autóbusz-állomás forgalmi szolgálata minden nap 16 óráig áll az utasok rendelkezésére. Ezt követően javasolt a 0-24 óráig nyitva tartó zalaegerszegi forgalmi szolgálatot keresni, melynek telefonszáma szintén olvasható a hévízi buszállomáson, áll a Greffer Rita koordinációs asszisztenstől kapott levélben.

A tájékoztatóban is említett telefonok elérhetetlenségének magyarázatára nem tért ki a tájékoztató. A választ megismerve Köcse László úgy reagált: évek óta rendszeresen utazik Hévízről, az autóbusz-állomást ismeri, nehezen hihető, hogy elkerülte volna ő és utastársai figyelmét a pár perces késéssel érkező járat, ha az észlelhető módon jár be az állomásra. Egyébként nem először fordult elő ilyen helyzet.

Egyet lehet érteni azzal a felvetéssel, hogy a hasonló kellemetlenségek elkerülésre a sofőr megvárhatná, míg felszabadul az indulási helye, még ha ezzel a késését növeli is. Vagy előresétálva az indulási helyre szólna a várakozóknak, hogy megérkezett a járat, de nem tudott beállni a szokott helyre, máshol kell felszállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!