Hévíz

2017.02.09. 14:05

Falvak és városok szépségéért

Hévíz – Nemrégiben lépett élebe a településkép védelméről szóló törvény. Erről kaphattak tájékoztatást a térségi települések képviselői egy csütörtöki rendezvényen.

Keszey Ágnes

A Zala Megyei Kormányhivatal által szervezett tájékoztató és konzultációs fórumon a keszthelyi és zalaszentgróti járás polgármesterei, jegyzői, építészei vettek részt.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott köszöntőjében elmondta: a kormány fontosnak tartja, hogy az építéshatósági ügyekben is egyszerűsítés történjen és segítse a lakások építését.

Lengl Zoltántól, a megyei Kormányhivatal állami főépítészétől megtudtuk: a szabályozásban jelentős változások történtek: például eltörölték az új lakóépületek építési engedély szükségességét és szűkítették az építésügyi előírások körét.

A jogszabályokról szóló tájékoztatók előtt Papp Gábor hévízi polgármester és dr. Sifter Rózsa is köszöntötte a megjelenteket
Fotó: Harmarh Virág

– Ezzel párhuzamosan viszont a települések részéről megjelentek olyan igények, hogy  helyi épített környezetük átalakításába beleszólásuk lehessen. Ezért került elfogadásra a településképi törvény. Az előírás különlegessége a településképi arculati kézikönyv. Ez olyan hiánypótló kiadvány kell, hogy legyen, amivel az önkormányzatok össze tudják gyűjteni azokat az értékeket, építészeti stíluselemeket, karaktereket, amivel szeretnék az egyediségüket fenntartani. Ez szolgálja a településfejlesztési célok megvalósítását - részletezte a főépítész. A szakember hangsúlyozta: e kézikönyveket közérthető módon kell elkészíteni, egyfajta „építészeti illemtankönyvként” lehet elképzelni. Az arculati kézikönyvre alapozva határozhatják meg a követelményeket és alkothatják meg az önkormányzatok a településképi rendeletüket.

A fórumon jelenlevő településvezetők az önkormányzatokat érintő törvényességi felügyelet aktualitásairól is értesülhettek. Dr. Sali Zsófia, a Zala Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály főosztályvezetője a jogértelmezésekben segítette a jelenlevőket. Szólt a hozzájuk beérkezett gyakoribb állampolgári panaszokról és azok kezeléséről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!