Hévíz

2015.11.27. 19:44

Harminc nevezetesség került a helyi értéktárba

Hévíz - Díszítőművészeti szakkör, fűtött lépcső, tó, vörös tavirózsa, vagy a végveszélyben lévő törpenövésű magyar vadponty – ez csak néhány nevezetesség, mely a helyi értéktárba került.

Keszey Ágnes

A helyi művelődési központ működteti a Hévízi Hungarikum Bizottságot, amely lakossági javaslatok alapján létrehozta a helyi értéktárat. Ebbe olyan természeti kincsek, épített örökségek, rendezvények, hagyományok, gasztronómiai különlegességek, kézműves alkotások, találmányok kerülhetnek, melyek egyediek és a városra jellemzőek.

Pénteken este közel harminc nevezetesség képviselőjének adta át dr. Sifter Rózsa, a megyei Kormányhivatal főigazgatója az értéktárba való felvételt igazoló okleveket.

A világbajnokságokon résztvevő magyar szakácsok mindig bemutatják a nagyvilágnak a hungarikumokat, melyeket Hévízen is kiállítottak: mondta Miklós Beatrix, a Magyar Gasztronómiai Szövetség alelnöke (fotó: Keszey Ágnes)

– Azokat az értékeket kereste a bizottság, amelyek lehet, hogy máshol is fellelhetőek, de az itt élő emberek számára nagyon fontos és emlékeket idéznek. Vannak benne például több évszázados épületek de új, néhány éves rendezvények is – mondta el lapunknak Papp Gábor polgármester.

A helyi értéktár  – újabb javaslatok alapján – évente bővülhet. Innen a megyei, majd az országos értéktárba kerülhetnek a hévízi kincsek, s hungarikummá is válhatnak.

A pénteki rendezvényen fellépett a helyi érték címet elnyert Musica Antiqua együttes. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nem csak igazi magyar ízeket kínált, hanem itt is bemutatta azt a hungarikum kiállítást, melyet már több gasztronómiai világbajnokságon a közönség elé tártak, hírét víve a magyar értékeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!