Hévíz

2014.11.19. 14:45

Kigyúlnak a fények - A télre és a karácsonyi ünnepkörre készülnek Hévízen

Hévíz - Összesen 4,5 millió forintból újul meg Hévíz ünnepi díszkivilágítása, s már épül a jégpálya is, ami december 5-től várja a korcsolyázni vágyókat.

Varga Lívia

Addig azonban még rengeteg a tennivaló, tudjuk meg Laczkó Máriától, a Gamesz vezetőjétől, a városi cég dolgozói hamarosan favágásba kezdenek.

– Az általános iskola ablakai elé ültetett, mostanra hatalmassá nőtt fenyőfák évek óta nem engedik be a fényt a tantermekbe, így, mikor kint süt a nap, bent akkor is világítanak a lámpák. A fák ráadásul a fény felé törekszenek, dőlnek, ezért évek óta horgonyzással tartjuk azokat egyenesben. Mostanra azonban ez balesetveszélyessé vált, amit az esetlegesen lehulló hó csak fokozhat, úgyhogy a kivágás mellett döntöttünk. Az így üressé váló zöldterületet tavasszal parkosítjuk majd, a fenyőkből pedig karácsonyfa lesz a Festetics téren és a nagyobb intézményekben – mondja Laczkó Mária.

Megújul Hévíz adventi fényruhája is, összesen mintegy 4,5 millió forintból. Mint Laczkó Mária fogalmaz: az elmúlt években az önkormányzat új irányt választott a város karácsonyi díszítésében. A meglévő, nagyfogyasztású kandeláberdíszeket folyamatosan cserélik, az áramszolgáltató ugyanis 2012-től már csak energiatakarékos rendszerek bekötését javasolja. Az új design meleg fehér fényű, nonfigurális és LED rendszerű, amit néhány villogó izzóval varázsolnak csillogóssá. A díszek sok-sok apró fényből állnak, s zuhatagként omlanak alá. Az elmúlt években ilyeneket szereltek fel egyebek mellett a polgármesteri hivatal épületére és az előtte álló élő, karácsonyfának díszített cédrusra és a város karácsonyfájára is.

– A lakosság és a vendégek visszajelzései megerősítettek minket abban, hogy az új rendszer elegáns, különleges és maradandó élményt okoz, így idén ezt az elképzelést fejlesztettük tovább – folytatja Laczkó Mária, megjegyezve: az újítási szándék mellett ez részben kényszerűség is, a Széchenyi és Vörösmarty utca 480 méter hosszú fényfüzéreiből 390 méter ugyanis meghibásodott, így cserére szorul. Ennek nyomán új, modernebb, elegánsabb, energiatakarékos, LED rendszerű kandeláber-díszeket szerelnek majd fel ezen a területen is.

A Gamesz munkatársai – Kecskés Zoltán, Mészáros Norbert és Farkas Jenő – a jégpályát építik. Fotó: Szabó Judit

Ügyelnek arra, hogy ne csak a városközpontba, hanem az attól távolabb eső utcákba is jusson az adventi fényből, s különös gonddal díszítik majd a Keszthely és Alsópáhok felőli bevezető szakaszokat. A fények advent első vasárnapján gyúlnak ki és a pravoszláv karácsony elmúltával, január 13. környékén kapcsolják ki azokat.

S már gőzerővel épül a jégpálya, amely – az önkormányzat Mikulás-napi ajándékaként – december 5-én nyit. A helyieknek ingyenes lesz a belépés, ahogy a hévízen tanuló összes általános és középiskolásnak is, s a hévízi nagyszülők nem helybeli unokáinak szintén. Emellett a környékbeliek is jelentős kedvezményekben részesülnek.

– A jégpályán nem akar a város pénzt keresni, ez is egy olyan szolgáltatás, amit ajándékba adunk – hangsúlyozza Papp Gábor polgármester. – Ez jó az itt pihenő vendégeknek, és a visszajelzések alapján a szülők és a pedagógusok is örömmel fogadják, hiszen a gyerekek szívesen töltik korcsolyázással szabadidejüket, s így, amellett, hogy biztonságban vannak, még sportolnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!