Hévíz

2015.08.04. 17:02

Hévíz nyitása a cseh piacok felé

Hévíz - A fürdővárosba látogatott kedden a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövete. Juraj Chmiel turisztikai együttműködést szorgalmaz Hévíz és a cseh fürdővárosok között.

Varga Lívia

Juraj Chmiel a kétnapos látogatást megnyitó sajtónyilvános egyeztetésen elmondta, Hévíz rendkívül népszerű a cseh turisták körében, szívesen jönnek a fürdővárosba. Ezt mutatják a számok is: évente átlagosan 25-30 ezer vendégéjszakát töltenek a településen, és ez a szám évről évre nő. Hozzátette: fontos cél, hogy Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, azaz a visegrádi négyek között régiós együttműködés alakuljon ki az idegenforgalom területén.

A cseh piacokkal való együttműködés lehetőségeiről egyeztetett Juraj Chmiel és Papp Gábor a városházán. Fotó: Kránitz Judit

A magyar turizmus harmadik legnagyobb küldőpiaca Csehország, s turistáik jellemzően ismerik a hévízi gyógyászatot is, fogalmazott Papp Gábor, Hévíz polgármestere, aki felelevenítette: tavaly a Czech Airlines chartereket közlekedtetett Prága és a Hévíz-Balaton Airport között, ám az orosz piacon tapasztalható nehézségek miatt idén nem indultak újra a járatok. Heti két kisgépes charternek azonban a jövőben mindenképpen létjogosultsága lehet, hangsúlyozta a városvezető – egyrészt a cseh turisták, másrészt a különböző orosz nagyvárosokból prágai átszállással érkező vendégek miatt.

Kepli József János alpolgármester hozzátette: örvendetes, hogy a Csehországból érkező turisták a szállodák mellett a magánszállások szolgáltatásait is előszeretettel veszik igénybe.

Mint elhangzott: mindkét fél szorgalmazza Hévíz és a cseh fürdővárosok, így Karlovy Vary és Marienbad közötti kapcsolatépítést, akár tartalommal megtöltött testvérvárosi kapcsolatok formájában is. Ez lehetővé tenné közös pályázatok megvalósítását, továbbá a gyógyászatban és a különféle gyógyászati kutatásokban való együttműködést.

Címkék#hévíz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!