Hévíz

2016.05.01. 20:04

Hévízen a jövőt építő munkában hisznek, s hosszú távra terveznek

Hévíz – A város napján átadták a település legrangosabb kitüntetéseit. A díszpolgári címet dr. Gyarmati József főorvos vette át, akit felállva, vastapssal ünnepelt a publikum.

Varga Lívia

A Boldog Békeidők Hévíze programsorozat zárónapja hagyományosan „születésnap”, annak tiszteletére, hogy a korábbi község 1992. május 1-jén nyerte el a városi rangot. Az ünnepségen idén Papp Gábor polgármester öt elismerést adott át. A díszpolgári címet dr. Gyarmati József, a Szent András Reumakórház volt főorvosa, a Tóvédő Egyesület alapító elnöke kapta. A Hévíz Város Kultúrájáért díjat Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, a Hévíz folyóirat főszerkesztője vette át, a turizmus területén Lajkó Ferenc, a Hévízi Szobakiadók Szövetségének vezetője, a fejlesztési kategóriában Josef Mutsch, a városba irányuló repülős turizmus megszervezője, a 20 éves Mutsch Ungarn Reisen tulajdonosa kapott elismerést. A Hévíz Város Közszolgálatáért díjat Szenecsár Lászlóné, a Gamesz korábbi, közösségépítő és -teremtő munkatársa kapta. Papp Gábor úgy fogalmazott: az elismeréseket egy-egy területen olyan szakemberek kapják, akik nélkül a várost nem lehetne sikeresen működtetni.

Ünnepi beszédében a városvezető kijelentette, sokan szerencsésnek nevezik a várost adottságai miatt, ám azok, akik itt élnek és dolgoznak, tudják, hogy Hévíz sikere nem a szerencsén múlik.

Kellenek a sikerhez. Szálinger Balázs, Lajkó Ferenc, Szenecsár Lászlóné, Papp Gábor, dr. Gyarmati József és Josef Mutsch. A díszpolgár szerint Hévízt mindig az összefogás és a jövőbe tekintés jellemezte
Fotó: Péter B. Árpád

– Van egy adottságunk, a gyógytó, amelyre mi nem úgy tekintünk, mint ajándékra, amit csak el kell fogadnunk – folytatta Papp Gábor. – Ez felelősséget ró ránk, s meghatározza az egyetlen, lehetséges utunkat, amely a jövőnk záloga, s nem herdálhatjuk el, mert tovább kell örökíteni gyermekeink számára. Hogy mindezt jól és helyesen tegyük, nem elég a szerencsére várni. Kellenek hozzá az elképzelések, a kitartó munka, a kompromisszumkészség és a felelősségvállalás.

A polgármester szerint Hévíz komoly feladatok előtt áll, hiszen több milliárd forintos fejlesztéseket terveznek, amelyek a 21. század igényeihez igazodva átformálhatják a várost. Hangsúlyozta: nem önkormányzati ciklusokban, hanem hosszú távú jövőben gondolkodnak, s olyan döntéseket akarnak hozni, amelyek évtizedekre pozitívan alakítják a fürdőváros sorsát.

– Programjaink méltó kiegészítést nyújtanak turisztikai kínálatunk mellé, úgy, hogy azok hazai és nemzetközi szinten is megállják a helyüket – jelentette ki Papp Gábor. – A jelenlegi autóbusz-pályaudvar kiköltöztetésével például egy olyan gyönyörű és igényes közösségi teret tudunk megvalósítani, amely amellett, hogy számos, vízre épülő attrakciójával méltó főtere lehet városunknak, ki tudja szolgálni rendezvényeinket is egész évben. Ráadásul ezzel, környezetvédelmi kötelezettségünknek is eleget téve, nagy autós- és autóbuszos forgalomtól kíméljük meg a gyógytavat és környezetét.

Papp Gábor elmondta, ehhez kapcsolódóan tervezik, hogy megújul a nagyparkoló és a termelői piac területe, sok zöldfelülettel és sétánnyal, bővítve ezzel a belváros hangulatos tereit. Céljuk az, hogy az átalakult belváros olyan turisztikai vonzerőként jelenjen meg, amely képes megszólítani egy egészen új vendégkört is.

– De addig még sok-sok munka van hátra, és sok olyan bátor, tettre kész, kitartó és szorgalmas hévízire van szükségünk, mint önök – zárta beszédét a városvezető.

A kitüntettek nevében a díszpolgár, dr. Gyarmati József mondott beszédet. A főorvos, aki közel négy évtizeden át végzett gyógyító és oktató tevékenységet Hévízen, s elévülhetetlen érdemeket szerzett a Hévízi-tó védelmében, hiszen 27 évvel ezelőtt a nyírádi bauxitbányászat beszüntetését kezdeményező tüntetés egyik szervezője, majd a tóvédő egyesület elnöke volt, azt hangsúlyozta, Hévíz mindig jól bánt az értékeivel, s a generációk folyton többet adtak át az utódaiknak, mint amit elődeiktől kaptak.

Azt mondta, ez a város sikerének kulcsa és titka, vagyis a település tisztelete és szeretete, valamint az együttműködés és az összefogás. Erre – mint a laudációból kiderült – példa ő maga is, hiszen a nyugalmazott főorvos ma is segít tanácsaival, tudásával a Hévízi-tó védelmében.

A Boldog Békeidők Hévíze csütörtökön kezdődött egy Seress Rezső-emlékesttel, majd pénteken a békeidős, jelmezes felvonulással s egy nagyszabású dixie-gálával folytatódott, szombaton pedig a nagyszínpadon az Operettszínház művészei és a Rajkó Zenekar tagjai léptek fel. Mindeközben, a város több pontján, verkli muzsika szólt, megnyílt az „úri kaszinó”, a Fontana Filmszínházban pedig egy Liszt Ferenc életéről szóló film várta az érdeklődőket – a boldog békeidőket idézve.

Hévíz megtelt erre a hét végére, s mint a beszélgetésekből kiderült, sok vendég és elszármazott erre a fesztiválra időzítette érkezését. Vasárnap pedig, a kitüntetetteknek járó elismerő mondatok mellett, téma volt a focisták előző napi, csesztregi győzelme is. A zöld-fehérek közel járnak a bajnoki címhez és az osztályváltáshoz. Többen úgy fogalmaztak: fociban lehet, a turizmusban s a való életben azonban már nincs szükség osztályváltásra. Hévíz ugyanis a legjobbak között teljesít

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!