Hévíz

2016.01.29. 15:29

Legyünk golyóállók! - Fizioterápiás tanfolyam egészségügyi dolgozóknak

Hévíz – Nemcsak a tudományág szakmai ismereteiről, hanem színes és szerteágazó témákról hallhatnak a szakemberek a "Korszerű lehetőségek a fizioterápiában" című tanfolyamon.

Keszey Ágnes

Stressz, betegségek, fájdalom, kezelések és terápiák, a víz jelentősége, kommunikáció a gyógyászatban, wellness, természetgyógyászat, bor és egészség – ez csak néhány téma a pénteken kezdődött és szombaton véget érő tanfolyam programjából, melyet orvosok és egészségügyi dolgozók számára szerveztek. A vizsgával záródó továbbképzésnek a Honvédkórház Hévízi Rehabilitációs Intézet ad otthont.

– Több mint ötven előadás van a két nap alatt. A fizioterápiától kezdve a pszichológián keresztül a záró előadás témájáig: a zeneterápiáig sok mindenről szó lesz – mondta az intézet igazgatója, Németh Lajos.

A témák között természetesen szerepelnek a fizioterápia legújabb kutatási eredményei és módszerei, a korszerű lehetőségek. Mint Németh Lajostól megtudtuk, idetartoznak például a mágneses és a lézerkezelések, vagy a hidroterápiás módszerek egyike, amikor negyven-ötven fokos gőzkabinban végezhető a terápia.

A tanfolyam nyitó előadását dr. Bagdy Emőke tartotta, aki először gyógytornászdiplomát szerzett, később végzett pszichológusként. A hévízi képzésen a stresszről, új kezelési módszerekről és a vitalitásgenerátorokról szólt. Olyan példákat is említett, amelyek nem csak a szakembereknek, hanem mindenkinek, minden élethelyzetben jó tanácsként szolgálhatnak.

– Az egészségpszichológia új szemszöge, hogy ne azt az üzenetet küldje, hogy kerüljük a stresszt, hanem hogy kezeljük okosan. Ne ellene és ne a feszültség ellen, hanem vele dolgozzunk. Tanuljuk meg azoktól, akik golyóállóak a stresszekkel szemben, hogy őket mi védi meg. Meg kell ismernünk a rossz stresszeket kezelni, ártalmatlanítani, hatástalanítani. Nem szembemegyünk vele, hanem a stressz kialakította feszültséget fel kell használni okosan. Erre sok praktika, technika, levezetés, átvitel, oldó folyamat van, amit meg kell tanulnunk – mondta lapunknak a szakember, aki az előadáson a mozgás feszültségcsökkentő voltáról is szólt és módszereket is bemutatott a szakembereknek. Beszélt a vitalitásgenerátorokról is, azaz az életerő serkentő folyamatokról, amelyek során a szervezet erősíti az immunrendszert, örömhormonok keletkeznek, s az ember életörömmel telítődik, jól érzi magát.

– Az ember számára fontos az érzelmeket kifejező fizikai kontaktus: egy simogatás, egy puszi, egy kedves ölelés az immunrendszernek üzenet arra, hogy jobban működjön. A kedélyállapotunk jobb lesz és a szervezetünk is optimálisabban működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!