Hévíz

2016.02.02. 19:19

Túra a vizes élőhelyek napján

Hévíz - A római kori romoktól Csiszár Viktor természetvédelmi őr vezetésével indultak túrára a természet iránt érdeklődők kedden, a vizes élőhelyek napján.

Keszey Ágnes

45 éve, február 2-án fogadta el közel húsz ország a Ramsari Egyezményt, mellyel felelősséget vállaltak a vízimadarak és élőhelyeik védelméért.

Az Attila utca végén, a római romkerttől indultak annak a túrának a résztvevői, akik a vizes élőhelyek napján ismerkedtek a természettel. Útjuk helyenként száraz, helyenként tocsogós területeken, a hévízi és cserszegtomaji lápon keresztül vezetett a Dobogó-dombig.

– Ez a domb a hévízi tó előtti feltörés területe volt. A víz kisebb barlangokat alakított ki: ezek kicsi lyukak, de jó pár van belőlük. Egy olyan képződmény is található a területen, melybe be is lehet mászni: nagyon szépen elkülönül egymástól a triász kődolomit és a rezi dolomit - mutatta be az útvonal látnivalóit Csiszár Viktor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre. A túravezető a földtani képződmények mellett a jellegzetes élővilágról is szólt, bár a téli időszakban nem olyan látványos a természet világa, de füvek, sások vannak a területen.

– Sajnos ez a lápterület olyan mértékig kiszáradóban van, hogy gyakorlatilag azok a védett fajok, amik valaha itt megtalálhatóak voltak, azok már nincsenek. Egerészölyvfészekről tudunk a területen, és énekesmadarakkal is lehet találkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!