Hírek

2016.10.11. 14:32

10 éve énekelnek

Keszthely - 2006. október 12-én 18 órakor volt az első találkozó, az első kóruspróba – emlékezik vissza C.Tóth Zoltán karnagy.

Zámbó Balázs

Az első próbára tizenheten hallották meg a hívó szót és ma közel negyvenen énekelnek együtt Keszthelyen, a Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom Salve Regina Kórusában. Az énekeseket a zeneszeretete, az együtténeklés öröme tartja össze, immár tíz éve. Mai ünnepük, nem tűzijátékok, lufik ,bulik sokasága, hanem hálaadás, köszönet az együtt eltöltött évekért.

Sokan szívesen hallgatják az éneket, de nincs hozzá bátorságuk, hogy énekeljenek, pedig az éneklés, a zene szabaddá teszi lelkünket. A közös éneklés harmóniái pedig megnyugtatják bensőnket. – mondja a karnagy – Egyszer hallgattam egy kóruskoncertet, valóban gyönyörű hangzások szólaltak meg, amelyek megbizseregtették az embert és az előttem ülök arról beszélgettek, hogy milyen jó hallgatni őket, aztán ezen elgondolkozva arra jutottam, hogy ők nem is tudják, hogy mindezt milyen jó belülről, a kórusból hallani, részesének lenni, élvezni a hangzást, amely magával ragadja az előadókat, magával ragadja a hallgatóságot.

A kórus ma este hatkor ad koncertet a templomban

A művészetek között a zene, az éneklés az, ami a legnagyobb hatását fejti ki természetünkre. Kórusunk hitvallása, hogy az általunk megszólaltatott egyházi zene a lelkeket oly annyira érintse meg, hogy azzal Istenhez közelebb emelhessük őket a hétköznapokból. Elsősorban az emberi hangokkal imádkozunk, hisz egyházi kórus lévén legfontosabb számunkra a templomi liturgiák ünnepélyesebbé tétele.

A Salve Regina Kórust nem csak a templomban hallgathatták az elmúlt években, hisz több lehetőség is kínálkozott számukra, amelyekből csak párat említünk meg, mint A Gyilkos-tó legendájának bemutatása Erdélyben, koncertturné Németországban, A Keszthelyi Mise bemutatása prof. Czifra János meghívása által a Salzburgi Dómban. Szívesen vesznek részt kórustalálkozókon és jó kapcsolatot ápolnak a szintén keszthelyi Helikon Kórussal és a Kis Szent Teréz kórussal is.

Karnagy Úr azt is elmondta nekünk, hogy hálát ad azért, hogy Keszthelyen olyan karnagytársakra, kórustagokra, zenésztársakra talált, akiknek fontos az összetartás és mindig szívesen tesznek a templomi muzsikálásért.A keddi próbákat, az együttléteket, a muzsikálásokat Karnagy Úr egy film címével foglalta össze, amelynek részesei mindazok, akik Keszthelyen az egyházi zenéért tesznek: „Hétköznapi Mennyország”.

Kívánjuk a jubiláló kórusnak és minden megyénkben éneklőnek, hogy „hétköznapi mennyországként” élje meg hivatását!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!